skip to Main Content
Temps De Poma A Vilobí

Temps de poma a Vilobí

Vilobí d’Onyar celebra, del 22 de setembre a l’1 d’octubre, Temps de poma, una setmana plena de propostes gastronòmiques i culturals al voltant de la producció i la comercialització de la poma, un dels conreus més importants de Vilobí i del conjunt de la plana de la Selva. Temps de poma està organitzat pel Consell Comarcal de la Selva i l’Ajuntament de Vilobí d’Onyar amb el suport del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (dins del Programa de projectes innovadors i experimentals). Consulteu la programació detallada en aquest enllaç

La mostra gastronòmica “Mossega la poma!” és una de les principals activitats de la setmana. 3 restaurants del municipi (Can Teo, la Crosa i la Greda) han preparat menús amb la poma com a protagonista i els oferiran durant sis dies (22, 23, 24, 29 i 30 de setembre i 1 d’octubre). Consulta els menús

D’altra banda, el 27 de setembre es realitzarà una jornada tècnica sobre experiències de desenvolupament local al voltant de la poma. S’hi presentaran diferents iniciatives innovadores a nivell de producció i comercialització com les de l’Agrobotiga el Forn (Vilobí d’Onyar, la Selva), Mooma (Baix Empordà), Cor de Fruita (Pla d’Urgell) i Biolord (Solsonès) i es reflexionarà sobre el futur d’aquest cultiu. Se celebrarà a la Granja Mas Bes. Més informació

També cal subratllar la celebració -matí i tarda del dissabte 30 de setembre i matí de l’1 d’octubre- de la Fira de la poma i la pera, que es realitza des de l’any 2006 a l’Agrobotiga el Forn (un comerç estretament vinculat a l’empresa Pascol Rodó, dedicada a la producció d’aquestes fruites). S’hi desenvoluparan diverses activiats com la venda directa de pomes i peres de Vilobí acabades de collir, concursos de cuina i escacs, jocs infantils i cantada d’havaneres.

La resta d’actes que tindran lloc dins del Temps de poma (veure el cartell per horaris i inscripcions) són les visites als camps de pomeres des de l’Agrobotiga el Forn, amb esmorzar o berenar inclòs (23, 24 de setembre i 1 d’octubre); el curs de cuina de la poma per a la ciutadania (22 de setembre); i diverses activitats educatives de descoberta al voltant de la poma a l’escola Josep Madrenys, que han inclòs l’elaboració de material didàctic per fer a l’aula i en una sortida als camps de pomeres (del 25 al 28 de setembre).

-La poma a Vilobí

Vilobí i el conjunt de la plana de la Selva és una zona de producció de pomes que forma part de la “IGP Poma de Girona”. En aquest municipi la poma s’havia cultivat des de feia segles per a l’autoconsum de les famílies o per a la venda a mercats propers. A partir dels anys 60, però, es van plantar noves pomeres gràcies a l’aliança entre pagesos locals i productors de poma francesos que havien tornat a Europa arran de la pèrdua d’Algèria. Els productors francesos van implantar aquí les tècniques de cultiu que havien après durant els anys de colonització d’aquest país del nord d’Àfrica, que es basaven en crear rengleres de pomeres ben endreçades, rectilínies i ajagudes enlloc de plantar-les rectes i als quatre vents com s’havia fet tradicionalment. D’aquesta manera es racionalitzava la seva producció i recol·lecció. Amb els anys els propietaris de les terres es van deslligar dels seus socis francesos, van cercar tècnics locals, van crear indústries com Fruitex i van unir-se a cooperatives com Girona Fruits. Tota aquesta aposta per la producció agrícola tecnificada va ser un dels eixos que van permetre impulsar l’economia local del municipi.

Actualment el cultiu de la poma ocupa unes 20 hectàrees a Vilobí i més de 100 al conjunt de la plana de la Selva. Hi trobem les diferents varietats de Golden, Granny Smith, Gala, Fuji i Reineta.

Back To Top