Vista Mensual
Vista mensual
Weekly View
Vista setmanal
Daily View
Veure Avui
Search
Cercar

L'Any Fabra a Santa Coloma de Farners

Del 15 al 25 d’octubre de 2018

L'any 1931 Pompeu Fabra va visitar Santa Coloma de Farners per assistir a la cloenda d'un curs de català d'estiu que s'hi havia impartit. Amb motiu d'aquesta efemèride i de la celebració de l’Any Fabra, una iniciativa de la Generalitat de Catalunya per celebrar els 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic català més il•lustre i els 100 de la publicació de la Gramàtica catalana, el Centre d’Estudis Selvatans i el Servei de Català de la Selva i Santa Coloma de Farners han programat un seguit d’actes perquè la ciutat se sumi a la commemoració de la figura i l’obra del “geni ordenador de la llengua”.
La commemoració de l'Any Fabra a Santa Coloma tindrà el tret de sortida el proper dimecres, dia 17, a les 18.30 h a la Biblioteca Joan Vinyoli amb l'acte d'inauguració de l'exposició "Pompeu Fabra. Una llengua completa". A continuació, a les 19 h, a l'Arxiu Comarcal de la Selva, tindrà lloc la conferència de "Refer la llengua, retrobar el país", a càrrec de Jordi Ginebra, comissari de l'Any Fabra.

Programa:

Del 15 al 25 d'octubre, a la Biblioteca Municipal Joan Vinyoli
Exposició "Pompeu Fabra. Una llengua completa".
L'exposició "Pompeu Fabra. Una llengua completa" presenta l'aportació de Fabra a la llengua catalana, el gran arrelament social de la seva figura i obra arreu de Catalunya i l'impuls a la llengua que va suposar el seu treball.
Del 15 al 25 d'octubre, als comerços de la ciutat
"Fabra a l'aparador".
Els comerços i establiments de Santa Coloma de Farners se sumaran a la commemoració exposant als aparadors cartells amb definicions extretes del Diccionari general de la llengua catalana.


17 d'octubre, a les 19 h, a l'Arxiu Comarcal de la Selva
"Refer la llengua, retrobar el país", a càrrec de Jordi Ginebra, professor de la Universitat Rovira i Virgili i comissari de l'Any Fabra.
Pompeu Fabra va realitzar una tasca excel•lent com a gramàtic i lexicògraf, i va demostrar que era el lingüista català més competent de la seva època. Però aquesta tasca no va ser mai la tasca neutra, estrictament tècnica, del professional, sinó que va anar lligada a un projecte polític de reconstrucció nacional.


18 d'octubre, de 18 a 20 h, a la Biblioteca Municipal Joan Vinyoli
Lectura del Diccionari general de la llengua catalana oberta a tota la població.
Al llarg de dues es durà a terme la lectura de l'obra magna del Mestre, el diccionari que va publicar el 1932, conegut popularment com el Fabra. La lectura, oberta a tota la població, comptarà amb la participació de les entitats i diferents col•lectius de Santa Coloma.


24 d'octubre, a les 19 h, a l'Arxiu Comarcal de la Selva
"Fabra i el model de llengua, cent anys després", a càrrec d'Isidor Marí, membre de la Secció Filològica de l'IEC, exprofessor de la UOC.
La intervenció tindrà com a objectiu situar les propostes fabrianes en el seu context sociolingüístic i fer veure, doncs, com els canvis que avui dia s'han produït en les comunicacions de tot tipus comporten noves exigències i requereixen l'actualització d'aquelles propostes inicials, precisament per tal de restar fidels als seus principis inspiradors.


Organitzen: Direcció General de Política Lingüística, Consorci per a la Normalització Lingüística i Centre d’Estudis Selvatans

Amb el suport de: Arxiu Comarcal de la Selva i Ajuntament de Santa Coloma de Farners

 

 

Enrere

El Consell Comarcal de la Selva informa que aquest lloc web utilitza galetes (cookies) de tercers exclusivament per obtenir informació estadística sobre la navegació. Navegar per aquest lloc web implica que se n’accepta l’ús. Per més informació, podeu consultar la nostra nota legal.

Hi estic d'acord.