El Consell Comarcal de la Selva i l'Ajuntament de Blanes posen en marxa una campanya d'identificació i cens de gats i gossos

Del 7 al 31 de gener, tant la implantació del xip com l’alta censal de gats i gossos seran gratuïtes

 

El Consell Comarcal de la Selva i l’Ajuntament de Blanes Selva posen en marxa una Campanya d’Identificació i Cens adreçada als propietaris de gats i gossos d'aquesta població. Des d’aquest dilluns, 7 de gener, i fins al proper dijous dia 31 d’aquest mateix mes, tant la implantació del xip com l’alta censal seran totalment gratuïtes.

Un cop finalitzi aquesta campanya, els propietaris d’animals de companyia caldrà que paguin les corresponents taxes per fer l’alta censal, que a l’Ajuntament de Blanes signifiquen un cost de 9,08 € pels gossos i gats, i 51,23 € pels gossos perillosos. Actualment, en aquest municipi hi ha censats uns 800 gats i gossos, i el que es vol és promoure una tinença responsable dels animals de companyia.

Per poder beneficiar-se de la campanya és indispensable que els gossos i gats resideixin a Blanes. A partir d’aquí, cal concertar hora trucant per telèfon a qualsevol dels centres col•laboradors. L’Ajuntament va convidar a participar-hi els cinc centres veterinaris que hi ha actualment al municipi, dels quals se n’hi han adherit quatre:

- Clínica Veterinària Mireia Balliu – C/Jaume I, 48 – 972 330 943
- Clínica Veterinària Rodamón – C/Josep Tarradellas, 6 – Tel 972 352 046
- Clínica Veterinària 4Vents – C/Provença, 22 – Tel 972 355 420
- Centre Veterinari Canvet – C/Anselm Clavé, 78 – Tel 972 338 498

En accedir a col•laborar, els centres veterinaris es comprometen a dur a terme la identificació de la mascota, així com a omplir el formulari d’alta sense que signifiqui cap cost per als propietaris. El Consell Comarcal de la Selva i l’Ajuntament de Blanes han facilitat els xips i els talonaris de registre als veterinaris que s’han adherit a la campanya, i quan hagi finalitzat recolliran els fulls d’inscripció i procediran a fer efectiu el registre de les mascotes al cens.

Promoció d’una tinença responsable de gats i gossos

L’objectiu de la campanya, doncs, és facilitar als propietaris la identificació i registre de les seves mascotes perquè, en cas que es perdin, sigui molt més fàcil localitzar-ne els amos i els els gats i gossos puguin retornar amb ells.

L’any 2017 el servei comarcal de recollida de gossos perduts o abandonats (CAAS) va gestionar la recollida de 145 animals a Blanes (144 gossos i 1 gat). Pel que fa a l’any passat, pendents encara de les xifres corresponents al darrer trimestre de l’any 2018, en els 9 primers mesos a Blanes ja se n’havien recollit un total de 105, havent estat els quatre mesos de treball més intensos el juny i el juliol, amb 20 animals cadascun dels mesos, així com el setembre, amb 15, i el gener amb 13. En general, del total d’animals recuperats, únicament un 35% estaven identificats i registrats al cens de l’Ajuntament de Blanes.

El servei de recollida d’animals abandonats va ser assumit pel Consell Comarcal de la Selva l’any 1989 i va començar a ser operatiu el 1990. Des de llavors i fins a desembre del 1998 el servei el va estar realitzant la Societat Protectora d’Animals i Plantes de Tossa de Mar, en virtut del contracte signat entre aquesta entitat i el Consell Vomarcal.

El novembre de l’any 1996, el Consell Comarcal de la Selva va iniciar les obres de les noves instal•lacions, situades al municipi de Tossa de Mar, uns treballs que van finalitzar el novembre de 1997. Les instal•lacions inclouen 58 gàbies dobles, amb capacitat per a entre 130 i 150 animals. A més, hi ha l’edifici de serveis on hi ha la clínica veterinària, la sala de cures i altres dependències complementàries.

L’any 2016, el Centre d’Acollida d’Animals a la Selva (CAAS) va ampliar les seves instal•lacions amb la construcció d’un pati exterior de 450 m 2 d’esbarjo per als gossos, en uns terrenys cedits per l’Ajuntament de Tossa de Mar. Durant el 2017 i també l’any 2018 s’han anat fent posteriors inversions destinades al manteniment i millora de les instal•lacions.

Els recursos humans del CAAS durant el 2017 van ser quatre operaris a jornada completa, un veterinari a mitja jornada, un tècnic encarregat de coordinar el servei, i un operari de reforç durant tot l’estiu.

El servei comarcal inclou tant la recollida d’animals abandonats o perduts, com el servei d’estada i manteniment.

 

El Consell Comarcal de la Selva s'adhereix a la Setmana Europea de la Prevenció dels Residus amb la campanya RReutilitza i marca't un doble

El programa comarcal de prevenció, que l'ens comarcal ha redactat durant el 2018, preveu diverses accions encaminades a la reutilització dels residus que, durant l'any vinent, es desenvoluparan en el marc del servei de deixalleria comarcal.

Amb aquesta adhesió, el Consell Comarcal reafirma la seva aposta ferma per la reutilització dels residus i fomenta aquesta bona pràctica als municipis de la comarca amb l'habitual falca de la prevenció de residus.

Aquest any la falca de la prevenció serà present a diversos mitjans radiofònics comarcals i als webs municipals.

La comarca de la Selva participa en la Setmana Europea de la Prevenció dels Residus del 17 al 25 de novembre.

Aquest any allarguem l'ús dels nostres mobles i aparells

Fent-los servir... amb cura i manteniment

RReparant-los, si es pot, quan s’avarien

O RRReinventant-los amb altres utilitats...abans no siguin reciclats.

RReutilitza i marca't un doble!
 

El Consell Comarcal i l'Ajuntament de Caldes organitzen una xerrada "Parlem de residus" per resoldre els dubtes sobre el reciclatge als veïns de la població

El Consell Comarcal de la Selva juntament amb el consistori caldenc ha iniciat engegat una campanya per millorar l’ús del contenidor marró. Amb accions com aquesta es vol acostar el tant per cent de reciclatge al 60% dels residus, que és el que demana Europa pel 2020


Una desena de persones han assistit a la xerrada informativa sobre “Parlem de residus” a Caldes de Malavella, que ha organitzat el Consell Comarcal de la Selva, amb la col•laboració de l’Ajuntament d’aquesta població.


A finals del 2017 es va analitzar una mostra de 250 kg de residus que es van llençar als contenidors de rebuig a Caldes de Malavella: 125 eren fracció orgànica, 40 kg eren cartró i vidre, 32 kg eren envasos, 28 kg tèxtils i materials que han d’anar a la deixalleria. Dels 250 kg només 16 eren resta.


D’això se n’extreu que hi ha seriosos dubtes d’on ha d’anar cada residu. Tenint en compte que la major part del que es va trobar en aquesta mostra era fracció orgànica, l’Ajuntament està duent a terme una campanya per millorar l’ús del contenidor marró.
La xerrada informativa d’aquest dijous 15 de novembre al vespre, a la sala de plens, era un dels actes de cloenda de la campanya per impulsar l’ús del contenidor marró. La campanya fins ara ha comptat amb punts informatius, gimcanes, o repartiment de cubells reixats.


Pròximament s’aniran substituint els contenidors de fracció orgànica per uns altres amb una tapa més petita que permeten només llençar-hi les bosses compostables.
Des del 2004, la Generalitat aplica una penalització als ajuntaments per cada tona de residus que no es recicla. És per això que el consistori va haver de pujar un 10% la taxa de residus en el darrer ple municipal. Actualment, a Caldes de Malavella només es recicla un 30%, i seguint les consignes europees al 2020 s’hauria de reciclar prop d’un 60%.


El regidor de Medi Ambient, Sergi Mir, ha explicat que l’objectiu és avançar cap a un model de recollida selectiva més efectiu, com podria ser el Porta a Porta. Per la seva banda, la tècnica de l’ens comarcal, Rosa Busquets, ha repassat les dades objectives a nivell català i comarcal i també s’ha parlat de les consignes europees en matèria de reciclatge.  Així mateix, un tècnic de l’empresa Nora ha explicat els detalls del sistema Porta a Porta i també els pros i contres de diferents sistemes de recollida.


Al final de la xerrada s’ha dut a terme la resolució del sorteig de l’enquesta que s’ha repartit a les llars. En joc hi havia un àpat per a dues persones en un restaurant de la comarca.

 

El Consell Comarcal facilita la recollida selectiva d'agulles i xeringues a les deixalleries municipals

A les deixalleries de La Cellera de Ter, Riudellots de la Selva, Vilobí d’Onyar, Sils, Massanes, Tossa de Mar, Caldes de Malavella, Vidreres, Breda i Blanes s’hi hi ha instal·lat un contenidor que recull aquest tipus de residus sanitaris

 

L’ens selvatà s’ha adherit a aquesta prova pilot impulsada per l’Agència de Residus de Catalunya  amb l’objectiu de recollir de forma específica aquests tipus de residus sanitaris

 

El Consell Comarcal de la Selva s'ha adherit a la prova pilot impulsada per l’Agència de Residus de Catalunya amb l’objectiu de recollir de forma específica aquest tipus de residus sanitaris que actualment, en la majoria dels casos, acaben al contenidor del rebuig. Aquesta campanya es va iniciar el mes de setembre de 2018 a les deixalleries municipals que gestiona l’ens selvatà.

 

El conseller de Medi Ambient, Josep Roquet, ha explicat: “En els darrers anys, amb la posada en marxa del Centre de Tractament de Residus Municipals de Lloret de Mar, on es fa triatge dels residus no reciclats, s’ha constatat que hi ha una gran quantitat de residus d’agulles i xeringues que els ciutadans que es fan tractament de salut al domicili llencen al contenidor de rebuig per falta de disposar d’una recollida específica.” Per això, des del Consell s’ha valorat molt positivament la iniciativa de l’Agència de Residus i s’ha adherit a la prova pilot per poder així donar resposta a una necessitat existent de recollida diferenciada i de correcta gestió per a aquest tipus de residus sanitaris.

 

L’empresa comarcal de recollida i gestió de residus, NORA SA, ha instal·lat un contenidor especial per a aquest tipus de residus sanitaris a les deixalleries de la Cellera de Ter, Riudellots de la Selva, Vilobí d’Onyar, Sils, Massanes, Tossa de Mar, Caldes de Malavella, Vidreres, Breda i Blanes.

 

Els objectes punxants recollits els gestionarà l'empresa Consenur, com a gestor autoritzat de residus sanitaris del grup III. Aquests residus es tracten a la planta de tractament de residus especials de Constantí, al Tarragonès, o s’eliminen mitjançant incineració.

NORA, l'empresa de gestió de residus de la Selva inicia el camí per convertir-se en 100% pública

 

El soci privat, CESPA SA del grup Ferrovial, ha manifestat la seva voluntat de sortir de l’empresa, i ara els socis públics han devalorar les condicions i el calendari

 

El darrer Consell d’Administració de l’empresa NORA Serveis Mediambientals de la Selva SA ha pres una decisió que pot significar tot un impàs en la seva història si finalment es duu a terme: iniciar el camí per esdevenir 100% pública. El soci privat de l’empresa, CESPA SA del grup Ferrovial ha manifestat la seva voluntat de marxar, arran que l’estat espanyol ha comunicat recentment que considera que NORA és administració pública.

Aquesta petició del soci privat, doncs, ha provocat que el Consell d’Administració de NORA ho estigui considerant actualment. Ara bé, des de la part pública encara no s’ha pres una decisió en ferm, ja que caldrà valorar tant les condicions de sortida com el possible calendari. En aquest darrer sentit, l’Ajuntament de Blanes ha convocat una reunió amb els portaveus municipals per tractar la qüestió, i el Consell Comarcal de la Selva també ho té previst fer amb els seus consellers.

Igualment, es convocarà una reunió d’aquí a pocs dies amb els representants sindicals de la plantilla de treballadors per donar-los a conèixer aquestes novetats. Legalment el soci privat està obligat per contracte a mantenir l’assistència i col•laboració mentre la part pública ho consideri necessari.

L’empresa de gestió de residus de la Selva NORA està participada en un 50% de les accions pel Consell Comarcal de la Selva, 40% de CESPA i 10% de l’Ajuntament de Blanes. Dóna servei a 19 municipis de la comarca, i en aquest sentit el consistori blanenc és el principal client de l’empresa de residus, ja que més del 60% dels ingressos totals de la societat provenen d’aquest municipi.


Próximament, a partir de l’1 de novembre, NORA també passarà a donar servei al municipi de Tossa de Mar, i la previsió de facturació s’elevarà a 13 M€ per a l’any 2019. A partir de llavors, també passarà a comptar amb una plantilla de 185 treballadors. L’empresa CESPA SA va adquirir la seva participació a NORA en un concurs públic celebra al 2009, i tenia una durada prevista de 16 anys.

Valoracions de Salvador Balliu i Mario Ros

Segons Salvador Balliu, president de Nora i del Consell Comarcal de la Selva, "Nora s'ha fet gran i s'emancipa. La incorporació del soci privat l'any 2009 responia a la necessitat d'aportació d'un know-how que avui ja ha adquirit per ella mateixa. Malgrat ser una societat anònima, Nora mai ha tingut una mentalitat empresarial i per això sempre ha minimitzat la previsió de beneficis i mai n'ha repartit. Aquesta situació encara es clarifica més quan aquest juliol el Ministerio d'Administraciones Públicas l'ha sectoritzat com administració pública. Tot plegat fa recomanable una transició cap a un ens totalment públic, cosa que també facilitarà la gestió per donar compliment a les cada cop més estrictes normatives de control intern dels ajuntaments. Nora sempre ha tingut com objectiu oferir un servei flexible, adaptat a les necessitats dels ajuntaments, i que s'allunyi de l'encorsetament d'una relació ajuntament-contractista. Amb el nou escenari, aquest objectiu serà més fàcilment assolible."

Per la seva banda l’alcalde de Blanes, Mario Ros, ha explicat: “Amb aquest nou plantejament d’empresa pública l’Ajuntament de Blanes se sent molt còmode. Enguany hem afrontat una renovació total de la flota de camions i de la resta d’equipaments, cosa que ja s’està traduint en una millora tant en la neteja com en la recollida dels residus. Volem seguir mantenint el bon servei que donem a la ciutadania, on una de les claus rau en la professionalitat de la plantilla de treballadors”.

Foto: Visita nova maquinària i contenidors de les autoritats i tot el personal de NORA el juny passat coincint amb la festa de celebració de la implantació del nou model de recollida selectiva i neteja viària

Per qualsevol dubte o qüestió poseu-vos en contacte amb la Montse Codina (Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

El Consell Comarcal de la Selva informa que aquest lloc web utilitza galetes (cookies) de tercers exclusivament per obtenir informació estadística sobre la navegació. Navegar per aquest lloc web implica que se n’accepta l’ús. Per més informació, podeu consultar la nostra nota legal.

Hi estic d'acord.