El Consell Comarcal de la Selva condemna les agressions als professionals dels serveis socials municipals, arran dels fets de Salt

El Consell Comarcal de la Selva dóna suport total al col·lectiu de treballadors i treballadores dels serveis socials municipals, després de l’agressió que va patir una treballadora divendres 23 de novembre a Salt. Des de l'ens comarcal es condemna de forma enèrgica l’apunyalament en ple carrer de la psicòloga del Consorci de Benestar Social Grionès-Salt i qualsevol amenaça a aquest col·lectiu.


Al mateix temps, també ens sumem a les diverses demandes dels Col·legis professionals de Treball Social, Psicologia i Educadores i Educadors Socials de Catalunya en les seves reivindicacions per poder treballar en un àmbit laboral segur. En aquest sentit, manifestem la necessitat d’activar mecanismes perquè els professionals de l’atenció directa als serveis socials no hagin de patir agressions ni amenaces per part de persones que queden excloses dels ajuts públics.


Cal garantir unes condicions laborals adequades perquè els treballadors socials puguin donar la millor ajuda i servei a les persones que requereixen d’una atenció i acompanyament professional. La millor manera de contribuir per lluitar contra la desigualtat i oferir una vida digna a les persones que ho necessiten és que els professionals que vetllen per aquests serveis, no hagin de patir per la seva integritat física. Els treballadors i treballadores socials realitzen una tasca fonamental per atendre aquells col·lectius que estan en risc o situació d’exclusió social i la seva transformació col·lectiva. Per això és important el seu empoderament en el camí professional. La formació i la supervisió són claus per enfortir el coneixement professional, que sumats a la recerca i la investigació, ens permeten implementar experiències, afavorir el coneixement i fer millores i innovacions en la intervenció social.

Per això,des del Consell Comarcal de la Selva ens sumem i donem suport a l’aturada de quinze minuts d’aquest divendres a 2/4 d’1 del migdia davant dels centres de serveis socials, convocada en defensa dels professionals dels serveis socials.

 


 

La població de Brunyola acollirà la 24a edició de la Fira de l'Avellana de la Selva aquest cap de setmana

El president Quim Torra inaugurarà la Fira de l'Avellana de la Selva de Brunyola


La Fira s’ha presentat aquest dimecres, 3 d'octubre,  al migdia a la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona

 

La població de Brunyola es convertirà de nou en la capital catalana de l'avellana amb la celebració de la 24a edició de la Fira dedicada a aquest fruit sec que començarà el divendres 6 i s'allargarà fins al diumenge 8 d'octubre.


L'esdeveniment s’ha presentat aquest migdia a la seu de la Generalitat de Catalunya amb la intervenció de la Directora dels Serveis Territorials del DARP a Girona, Elisabet Sànchez; el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu i l'alcalde de Brunyola, Francesc Johé.


Enguany, la Fira tindrà de pregoner d’excepció el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, que inaugurarà la Fira de l’Avellana de la Selva a Brunyola el 6 d’octubre. El tret de sortida oficial es farà a les dotze del migdia amb el pregó de fira i la xerrada i presentació del llibre: Els colors de la ratafia, a càrrec de l’autora, la farmacèutica Anna Selga. Seguidament s’inauguraran dues exposicions: Els Colors de la ratafia, amb fotografies d’Anna Selga; i BiodiversiTer, la biodiversitat de la conca del Ter.

Un cop finalitzi l’acte oficial d’inauguració de la Fira, a la qual a més del president Torra hi assistiran bona part dels alcaldes selvatans, així com el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, hi haurà un vermut amb avellana i degustació de productes km0 amb avellanes, cortesia de diversos establiments de la comarca.


Prèviament a aquest acte d’inauguració, que centrarà les activitats del dissabte al matí, concretament a primera hora del matí, es realitzarà la II Marxa Popular Solidària de l’Avellana, que tindrà un recorregut de 10 quilòmetres. Aquesta marxa l’organitzen el Consell Esportiu de la Selva i l’Ajuntament de Brunyola i Sant Martí Sapresa, amb la col•laboració del club l’Avellana Límit. Els premis de la Marxa els donaran els responsables polítics que assisteixin a la inauguració de la Fira ja que l’arribada dels participants serà una estona abans de l’acte oficial.
Pel que fa a la tarda, es donarà protagonisme als més menuts amb un taller de xocolata a càrrec de la pastisseria Noguera, un taller de tast de cervesa a càrrec de Joan Benejam, de la Cervesa Rufa, i també es farà una animació infantil amb en Jordi Tonietti. Mentrestant els adults que ho vulguin podran fer una visita guiada al castell de Brunyola. El darrer acte del dissabte serà la XII edició de l’Avellana Jove amb Miquel del Roig, Germà Negre i Masovera Barbuda.


Pel que fa al darrer dia de la Fira, els actes s’iniciaran a les deu del matí amb jocs tradicionals per a petits i grans. Paral·lelament, a la sala d’actes de l’ajuntament tindran lloc diverses xerrades tècniques sobre l’avellana i la comercialització de producte. Entre les activitats que s’hi han programat hi ha la presentació de l’Associació Avellana de Brunyola; la xerrada “El procés de creixement i difusió d’un producte amb valor social”, a càrrec de Marc Vilahur, de la Fundació Emys, i, finalment es donarà a conèixer un cas d’èxit “Passar de granja de llet a comercialitzar producte elaborat”, a càrrec d’un representant del Mas Negre.


Després d’aquestes xerrades tècniques sobre l’avellana i la comercialització del producte hi haurà una visita guiada al castell de Brunyola. A les dotze del migdia hi haurà la missa a l’església parroquial amb l’acompanyament de la coral Ressons de l’Onyar.

Els concursos, protagonistes del diumenge a la tarda a la plaça del Castell

Les sardanes a càrrec de la cobla Principal de l’Escala donaran el tret de sortida als actes de la tarda de diumenge, que continuaran amb una visita guiada al castell i no cal ni dir-ho, amb els tradicionals concursos a la plaça del castell: III Concurs de Collir Avellanes a Mà, XVI Concurs Internacional d’Esclovellar Avellanes, IX Cursa amb Sacs a l’Esquena VI Memorial Pere Parera. Sens dubte els actes del diumenge a la tarda congreguen moltes persones vingudes d’arreu de les comarques gironines que any rere any volen viure en directe els tradicionals concursos. No és estrany, doncs que la plaça s’ompli de gom a gom ja des de primera hora de la tarda per poder gaudir d’una tarda plena d’activitats a Brunyola.
La festa es clourà, com ja és tradició, amb la cantada d’havaneres amb el grup Els Pescadors de l’Escala, que anirà acompanyada d’un rom cremat.

 

Precaució onada de calor

Comença l’agost amb onada de calor, es preveuen temperatures d’entre 35 i 40 graus. Feu cas als consells de la Generalitat de Catalunya per passar com millor es pugui la calor: http://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil/consells_autoproteccio_emergencia/riscos_naturals/onada_de_calor/

A casa

Controleu la temperatura

Durant el dia, tanqueu les persianes de les finestres on toca el sol.
A la nit, obriu les finestres de casa per refrescar-la.
Estigueu-vos a les estances més fresques.
Recorreu a algun tipus de climatització (ventiladors, aire condicionat). Si no en teniu, mireu de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (centres comercials, cinemes, etc.).
Refresqueu-vos sovint amb dutxes, tovalloles mullades amb aigua, etc.
Beveu aigua fresca de forma regular encara que no tingueu set.
Si teniu animals de companyia, procureu que no s'estiguin al sol i hidrateu-los.

Al carrer

Eviteu el sol directe

Porteu una gorra o un barret.
Utilitzeu roba lleugera (cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.
Procureu caminar per l’ombra, estar sota un para-sol quan sigueu a la platja i descanseu en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.
Porteu aigua i beveu-ne sovint.
Mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba.
Eviteu sortir a les hores de més calor i eviteu les activitats físiques intenses.

Al cotxe

Eviteu viatjar amb cotxe durant les hores de més calor; porteu sempre líquids per hidratar-vos.
No deixeu mai els nens ni les persones especialment vulnerables a l'interior del vehicle amb les finestres tancades. Tampoc podeu deixar dins el cotxe amb les finestres tancades els animals de companyia.
Quan feu un viatge llarg, atureu-vos periòdicament per descansar i refrescar-vos.
Feu una atenció especial als canvis sobtats de temperatura que es produeixen en entrar i sortir del vehicle.

Als àpats

Feu menjars lleugers, eviteu els menjars molt calents i els que aporten moltes calories (salses, fregits, arrebossats).
Preneu aliments rics en aigua (fruites, verdures i hortalisses); us ajudaran a recuperar les sals minerals perdudes per la suor.
Beveu molta aigua i sucs de fruita al llarg del dia, encara que no tingueu set.
No prengueu begudes alcohòliques.

Ajudeu els altres

Si coneixeu gent gran o malalta que viu sola

Mireu de visitar-los un cop al dia.
Ajudeu-los a seguir aquests consells.
Si prenen medicació, reviseu amb el seu metge si aquesta pot influir en la termoregulació i si s’ha d’ajustar o canviar.

Si trobeu alguna persona amb els efectes de la deshidratació

Aviseu urgentment els serveis mèdics o el 112.
Traslladeu-la a un indret més fresc.
Doneu-li aigua, mulleu-la i venteu-la, fins que arribin els professionals de la salut.

 

Neus Codina i Martí Madrenys, pubilla i hereu de la comarca de la Selva 2018

El president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, i l’alcaldessa d’Anglès, Àstrid Desset, han presidit l’acte juntament amb el president de Foment de les Tradicions Catalanes, Gil Vilarrasa


També hi han assistit els alcaldes de Sant Julià de Llor i Bonmatí, d’Osor i de Vidreres

 

La Neus Codina, de Breda, i en Martí Madrenys, de Vidreres, s’han convertit en la pubilla i l’hereu de la comarca de la Selva 2018. En l’edició d’enguany, en què el certamen arribava a la sisena edició totalment consolidat i amb la representació de molts hereus i pubilles de les poblacions selvatanes, la pubilla de Breda 2017 i l’hereu de Vidreres 2017 s’han proclamat guanyadors d’aquest concurs, que enguany s’ha celebrat a Anglès. El polivalent de la Burés, que ha estat l’espai escollit, ha aplegat una trentena de pubilles i hereus d’arreu del territori, entre els quals l’hereu i la pubilla de Catalunya (Anna Montraveta), la pubilla de les comarques gironines –(’anglesenca Kàtia Vilalta) i la pubilla i l’hereu comarcal 2017 (la Laia Casadellà i l’Àlex Pèrez) que han lliurat la banda i la faixa als nous escollits comarcals: Neus Codina i Martí Madrenys.


L’acte ha estat presidit pel president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu; l’alcaldessa d’Anglès, Àstrid Desset; el president de Foment de les Tradicions Catalanes, Gil Vilarrasa, i els alcaldes de Sant Julià de Llor i Bonmatí, d’Osor i de Vidreres.


La proclamació de l’hereu i la pubilla comarcal s’ha fet pública aquest diumenge 27 de maig en el marc de la Festa Intercultural d’Anglès, en el marc dels 25 anys d’agermanament entre Anglès i Vaux-sur Mer i amb el suport de moltes pubilles i hereus vingudes d’arreu de Catalunya que no s’han volgut perdre l’oportunitat de participar en l’acte més important del pubillatge de la comarca de la Selva.

Fotos: Albert Roura

El Consell Comarcal de la Selva informa que aquest lloc web utilitza galetes (cookies) de tercers exclusivament per obtenir informació estadística sobre la navegació. Navegar per aquest lloc web implica que se n’accepta l’ús. Per més informació, podeu consultar la nostra nota legal.

Hi estic d'acord.