El nou producte d'avellana de Brunyola es presenta al Food Lab de Riudellots de la SELVA



El nou producte d’avellana de Brunyola es presenta al Food Lab de Riudellots de la Selva


El nou producte d’avellana de Brunyola es va presentar al Food Lab de Riudellots de la Selva, el passat dijous 12 de juliol. Aquest nou producte i envàs d’avellana torrada de Brunyola és el resultat del treball de l'Associació Avellana de Brunyola i Comarques Gironines amb el suport del projecte Localitza – Productes de la Selva del Consell Comarcal de la Selva. L’objectiu és donar un valor afegit a aquest producte singular de la comarca de la Selva a través de la comercialització directa, sense intermediaris, i el reforçament de la marca pròpia. En el transcurs de la presentació hi van intervenir el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu; l’alcaldessa de Riudellots de la Selva, Montserrat Roura; el regidor de Promoció Econòmica de Riudellots de la Selva, Lluís Barnés i un dels membres de l’Associació Avellana de Brunyola, Pere Arbonès.


El nou producte té un disseny comú, emparat per l’Associació Avellana de Brunyola i Comarques Gironines, per bé que es comercialitza sota 4 marques comercials diferents (Avellana Bona, Avellana Sana, Masavellanes i Mas Aulé). Es vendrà en agrobotigues, comerços, restaurants, establiments turístics… amb un format de bossa envasada al buit que conté 200 grams d’avellanes de la varietat negreta sense clova, repelades i torrades.


Els elaboradors han utilitzat les instal•lacions del Food Lab de Riudellots de la Selva, un centre d’innovació alimentària de l’Ajuntament de Riudellots que els garanteix disposar dels equipaments i del registre sanitari necessaris per poder transformar i comercialitzar l’avellana. Es tracta del primer projecte que utilitza aquest nou servei d’obrador d’ús compartit per a emprenedors del sector agroalimentari que requereixen registre sanitari i no disposen d’obrador propi. S’espera que en els propers mesos més productors i elaboradors agroalimentaris utilitzin les instal•lacions del Food Lab.


L’avellana de Brunyola es conrea entre les comarques de la Selva i del Gironès, en zones planeres situades a redós del massís de les Guilleries, per petites explotacions d’origen familiar arrelades al territori. La varietat més utilitzada és la negreta, però també se’n treballen d’altres més antigues com el queixal.
El conreu de l’avellana al nord de la comarca de la Selva es remunta, com a mínim, al segle XIV per bé que es va començar a estendre a mitjans del segle XIX a causa de l’arribada de la fil•loxera. Llavors molts pagesos van arrencar els ceps de les vinyes i, en el seu lloc, van plantar-hi avellaners. A la segona meitat del segle XX, els pagesos van començar a plantar els avellaners en terres de regadiu i van mecanitzar les feines.
 

S'inauguren els trams actius de la ruta de la Tordera

El projecte de la Ruta de la Tordera i la Riera d'Arbúcies inaugura els 11 primers trams actius

 

Salvador Balliu destaca l’aposta que des de l’ens comarcal s’ha fet des de l’any 2010

 

El municipi de Tordera ha acollit aquest dimarts 12 de juny al migdia la inauguració de la Ruta de la Tordera i la Riera d'Arbúcies, un projecte impulsat pel Consell Comarcal de la Selva des de fa temps, tot i que és ara, durant els últims mesos, quan s'ha anat construint amb més força amb l'activació dels primers trams senyalitzats i operatius.

Aquest migdia, s'han donat a conèixer els 11 primers trams actius de la 'Tourdera', com així es coneix popularment l'itinerari, unes etapes que passaran pels següents pobles de la província de Barcelona: Montseny, Fogars de Montclús, Sant Esteve de Palautordera, Santa Maria de Palautordera, Sant Celoni, Vallgorguina, Gualba, Fogars de la Selva, Tordera, Palafolls i Malgrat de Mar. En tots aquests municipis ja s'hi troba la senyalització de la ruta, que es pot consultar també en línia, i en zones puntuals els usuaris també podran notar com s'han executat obres sobre el ferm per millorar l'accessibilitat. En aquest cas, totes les obres han estat finançades per la Diputació de Barcelona i executades pels diferents ajuntaments.

En aquests moments, doncs, la Tourdera compta amb 114 quilòmetres de trams actius i plenament senyalitzats. Una distància que s'allargarà l'any vinent amb l'entrada en escena de les etapes "gironines". En aquest sentit, els 7 municipis de la demarcació involucrats en el projecte -Arbúcies, Blanes, Breda, Hostalric, Massanes, Riells i Viabrea i Sant Feliu de Buixalleu- ja disposen dels projectes executius per tirar endavant els treballs necessaris i en un breu període de temps es preveu iniciar el procediment de licitació de les actuacions.

El president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, ha explicat: "En aquests moments ja estem preparant la licitació de les actuacions i les obres començaran aquest any i s'acabaran el 2019 amb el finançament de la Diputació de Girona. La previsió és que el 2019 puguem donar per completat tot el recorregut de la ruta, que suposarà més de 200 quilòmetres d’itineraris senyalitzats i que permeten unir el naixement i la desembocadura de la Tordera, oferint alternatives com la riera d’Arbúcies, connectar nuclis de població amb rutes d’enllaç i iniciar, finalment, el treball amb l’empresariat per crear productes turístics al voltant de la ruta.

En aquest sentit, Balliu ha assegurat que el repte de connectar el Montseny amb el mar és "un projecte gran". "L'aposta de l’ens selvatà és ferma des de fa temps. Fins ara hem anat fet manteniment de vies verdes i de rutes, però amb aquesta iniciativa fem un pas endavant. Apostem per la salut i per la natura, però també per posar el patrimoni natural de la Selva a l'abast de tothom i que això pugui repercutir en la restauració i l'oci", ha assegurat Balliu.

Els inicis del projecte

L'embrió de la Tourdera va néixer el 2010. La primera tasca: reunir i posar d'acord 18 ajuntaments de dues províncies diferents. A part d'aquesta tasca, durant aquests anys també es va acordar el nom del projecte, es va registrar la marca i es van definir els criteris i el traçat, així com la redacció de projectes executius entre altres deures pendents. Tot plegat, sota la coordinació tècnica del Consell Comarcal selvatà.

El resultat d'aquesta comunió d'objectius és una ruta que ressegueix la Tordera i la riera d'Arbúcies, ja sigui amb la pràctica de la bicicleta o amb el senderisme. Un itinerari que, en definitiva, vol potenciar el territori des de diferents vessants, tal com ja fan des de fa anys rutes emblemàtiques com la Ruta del Danubi o la Ruta del Canal du Midi, o trajectes més propers com ara el Camí Natural de la Muga, a l'Empordà.
 

Més de 850 persones visiten les explotacions agràries de la Selva en el marc de la iniciativa Benvinguts a Pagès

Les dades d’ocupació als restaurants i allotjaments participants també han estat molt bones durant tot el cap de setmana
 

Can Mir, Granja el Provençal, Granja Mas Bes, Can Moragues i J&M Pagesos han rebut una gran afluència de visitants durant tot el cap de setmana

 

Més de 850 persones han visitat les explotacions agràries de la comarca de la Selva que participaven al Benvinguts a Pagès, que s’ha celebrat durant tot aquest cap de setmana. A aquesta xifra de visitants s’ha de sumar la bona ocupació que han tingut els restaurants i allotjaments que també s’han afegit a aquesta iniciativa.


Les explotacions agràries de la Selva que han participat a Benvinguts a Pagès: Espai Can Mir, Granja el Provençal, Granja Mas Bes, Can Moragues i J&M Pagesos han acumulat més de vuit-centes visites durant aquest llarg cap de setmana. Si bé és cert que el temps no va acompanyar, sobretot durant la jornada de diumenge a la tarda, l’afluència de públic ha estat constant durant els tres dies i ha permès als visitants conèixer les explotacions i obradors i degustar i comprar els productes que elaboren.


Així, les persones que han escollit la comarca de la Selva per gaudir de la iniciativa Benvinguts a Pagès han pogut visitar espais com el de Can Mir a Riudarenes, que és un viver de planta aromàtica, ornamental o culinària a ple rendiment amb horts, i han pogut veure com es cultivaven les plantes i com es poden aplicar en el seu entorn o fins la Granja Provençal de Riudellots, que es tracta d’una explotació ramadera que va decidir diversificar la producció per tal de donar una millor sortida a la llet de les vaques, i on elaboren iogurts, flams, formatges, entre altres. També han pogut visitar la Granja Mas Bes de Salitja, a Vilobí d’Onyar, que és una empresa familiar que disposa de 1.150 caps de bestiar i també té una agrobotiga amb productes com mató, llet, iogurt, gelats, etc. Un altre dels espais de què han pogut gaudir és Can Moragues, a la població de Riudarenes, que té un obrador de melmelades ecològiques i de proximitat i un hort ecològic demostratiu amb varietats tradicionals d’horta i fruiters i diversos projectes desenvolupats per la Fundació Emys. Enguany s’hi ha incorporat el J&M Pagesos, de Blanes, que es dediquen a l’horta i la vinya i que també han tingut un gran nombre de visitants durant tot el cap de setmana.


Pel que fa a les dades d’ocupació als restaurants i allotjaments participants, també han estat molt bones i han assolit una gran afluència de clients. Els tres restaurants que hi han participat han preparat menús “Benvinguts a Pagès”, que incorporen productes de proximitat com el salsafí de la Selva, la poma de Vilobí, la gamba de Blanes, la mel d’Anglès o l’avellana de Brunyola. Són l’Hostal Bonaterra (Maçanet de la Selva), el Restaurant l’Aliança 1919 (Anglès) i el Restaurant la Crosa (Vilobí d’Onyar). D’altra banda un total de sis allotjaments de la comarca han ofert descomptes o algun paquet especial (cistella de productes locals, visita a l’hort o la granja, esmorzar km 0...) per pernoctar durant els dies de Benvinguts a Pagès. Aquests són són l’Hotel Balneari Vichy Catalán (Caldes de Malavella), l’Hotel Pinxo (Santa Coloma de Farners), Mas Salom Turisme Rural (Caldes de Malavella), Masia el Buxaus (Arbúcies), Turisme rural Mas Romeu (Arbúcies) i el Vilar Rural de Sant Hilari (Sant Hilari Sacalm). Tots han tingut una alta ocupació durant els tres dies.
Finalment cal destacar dues activitats complementàries que ha organitzat durant el cap de setmana La Selvaseria (Vidreres): una visita a l’obrador de cervesa artesana i al camp de cultius experimentals de salsafí que es conreen al costat de Can Gruart. Així mateix, el Museu de la Pagesia de Fogars de la Selva ha realitzat visites comentades per les instal•lacions del museu el dissabte i el diumenge.


Tant el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, com el conseller de Turisme, Quim Vivas, han destacat la participació de l’ens comarcal en una iniciativa d’aquestes característiques. En aquest sentit, ambdós han destacat: “És una iniciativa que ens permet, a tots, redescobrir el lloc on neix tot allò que mengem i conèixer de prop les persones que es cuiden de produir els aliments que ens arriben a casa”. Finalment, ambdós han volgut incidir en la bona tasca que s’està duent a terme des de l’ens comarcal, concretament des del projecte Localitza, que va néixer amb l’objectiu clar de connectar els productes agroalimentaris i el turisme de la comarca de la Selva. En aquest sentit, Balliu i Vivas han assenyalat que des del projecte Localitza-Productes de la Selva del Consell Comarcal de la Selva Productes de la Selva del Consell Comarcal de la Selva se seguirà treballant durant tot l’any en la línia de Benvinguts a Pagès, donant a conèixer els productes i els productors de la comarca i promovent el contacte entre el turisme i el sector agroalimentari.

 

 

 

Un total de 16 productors, allotjaments, restaurants i entitats de la Selva participen a Benvinguts a Pagès

Enguany se celebrarà el cap de setmana del 9 i el 10 de juny

 

Un total de 16 establiments de la comarca de la Selva s’han sumat a la tercera edició de Benvinguts a Pagès, que se celebrarà el 9 i 10 de juny a tot Catalunya. Aquesta activitat consisteix en un cap de setmana en què explotacions agràries i ramaderes obren les portes de casa seva per ensenyar els seus camps, els seus ramats i els seus obradors. A més, els restaurants ofereixen menús “Benvinguts a Pagès” amb productes de proximitat, els allotjaments disposen d’ofertes especials i diverses entitats realitzen activitats vinculades amb la terra, el producte i la natura.

La presentació d’aquesta iniciativa s’ha fet aquest dijous al migdia a l’espai El Rebost de Can Moragues i ha comptat amb la participació d’alguns dels establiments que participaran en l’edició d’enguany. En el transcurs de la seva intervenció el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, ha assegurat: “És una iniciativa que ens permet, a tots, redescobrir el lloc on neix tot allò que mengem i conèixer de prop les persones que es cuiden de produir els aliments que ens arriben a casa. Per això, des del Consell vam veure amb molt bons ulls sumar-nos a aquesta iniciativa a través del projecte Localitza.”

En els parlaments també hi ha intervingut el conseller de Turisme, Quim Vivas, que ha destacat la bona tasca que s’està duent a terme des de l’ens comarcal, concretament des del projecte Localitza que va néixer amb l’objectiu clar de connectar els productes agroalimentaris i el turisme de la comarca de la Selva. En aquest sentit, Vivas ha assenyalat que des del projecte Localitza - Productes de la Selva del Consell Productes de la Selva del Consell Comarcal de la Selva se seguirà treballant durant tot l’any en la línia de Benvinguts a Pagès, donant a conèixer els productes i els productors de la comarca i promovent el contacte entre el turisme i el sector agroalimentari.


A la Selva es podran visitar cinc explotacions agràries: Can Moragues (horta, salses i melmelades a Riudarenes), Espai Can Mir (viver de plantes aromàtiques, ornamentals i culinàries a Riudarenes), Granja el Provençal (formatges i làctics, Riudellots de la Selva), Granja Mas Bes (làctics i carn de vedella a Vilobí d’Onyar) i J&M Pagesos (horta i vinya a Blanes). Les visites guiades a les explotacions agràries són gratuïtes, comencen a cada hora en punt i, després del recorregut, s’ofereix un petit tast amb els productes que cultiven o elaboren. A més hi hauran espais de venda directa per tal que els visitants puguin adquirir aquests productes.

Així mateix, tres restaurants han preparat menús “Benvinguts a Pagès”, que incorporen productes de proximitat com el salsafí de la Selva, la poma de Vilobí, la gamba de Blanes, la mel d’Anglès o l’avellana de Brunyola. Són l’Hostal Bonaterra (Maçanet de la Selva), el Restaurant l’Aliança 1919 (Anglès) i el Restaurant la Crosa (Vilobí d’Onyar).
D’altra banda un total de sis allotjaments de la comarca ofereixen descomptes o algun paquet especial (cistella de productes locals, visita a l’hort o la granja, esmorzar km 0...) per pernoctar durant els dies de Benvinguts a Pagès. Aquests són són l’Hotel Balneari Vichy Catalán (Caldes de Malavella), l’Hotel Pinxo (Santa Coloma de Farners), Mas Salom Turisme Rural (Caldes de Malavella), Masia el Buxaus (Arbúcies), Turisme rural Mas Romeu (Arbúcies) i el Vilar Rural de Sant Hilari (Sant Hilari Sacalm).
Finalment cal destacar dues activitats complementàries organitzades per altres tipus d’entitats. La Selvaseria (Vidreres) organitza (diumenge, d’11h a 18 h) una visita a l’obrador de cervesa artesana i al camp de cultius experimentals de salsafí que es conreen al costat de Can Gruart. Així mateix, el Museu de la Pagesia de Fogars de la Selva realitza visites comentades per les instal•lacions del museu el dissabte 9 de juny (12 h) i diumenge 10 de juny (12 h).
Podeu consultar tota la informació a l’enllaç http://benvingutsapages.cat/#!/comarca/la-selva i en la imatge següent:


 

El Consell Comarcal de la Selva celebra una comissió de seguiment sobre el Producte turísticocultural Vescomtat de Cabrera

El projecte que executa l’ens comarcal compta amb la participació d’un total de 13 municipis de la comarca i el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea

 

 

El Consell Comarcal de la Selva ha celebrat la reunió de seguiment del projecte “Producte turísticocultural Vescomtat de Cabrera”, executat pel Consell Comarcal de la Selva i que compta amb la participació de 13 municipis de la comarca i el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea.

L’estratègia a seguir per assolir aquest objectiu parteix de la posada en valor del gran llegat patrimonial que ens ha deixat a la comarca la nissaga dels Cabrera, una de les senyories feudals més importants de Catalunya. A partir d’aquí es generarà una proposta conjunta d’actuacions dels 13 municipis participants, capaç d’atraure nous públics culturals i turístics. Aquestes actuacions contemplen un ampli ventall de propostes: rutes d’autodescoberta del patrimoni, recreacions virtuals, edició de materials interpretatius.... que contribuiran de manera directa a la creació i promoció de nous productes culturals i turístics a la comarca.


La reunió d’aquest dimarts tenia com a objectiu explicar quin és l’estat d’execució del projecte i de les accions programades i previstes d’execució per a les anualitats 2018, 2019 i 2020. També ha servit per fer la presentació als municipis de l’empresa EducaArt, encarregada de la primera actuació, la conceptualització del producte, que marcarà la base sobre la qual es desenvoluparà la resta del projecte.

L’objectiu general que persegueix aquest projecte es generar i posicionar una proposta turística i cultural capaç d’atreure nous públics i de nous fluxos de visitants entre els municipis participants. Els objectius específics són: posar en valor el patrimoni material i immaterial del vescomtat de Cabrera, generar una proposta conjunta potent per atraure nous públics turísticoculturals als municipis i promoure l’activitat cultural i econòmica entorn dels recursos.

Els municipis que participen en el projecte són Anglès, Arbúcies, Blanes, Breda, Caldes de Malavella, Hostalric, Llorer de Mar, Maçanet de la Selva, Riells i Viabrea, Sant Feliu de Buixalleu, Sils, Susqueda i Vidreres.


Aquest projecte, que compta amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, té com a objectiu generar i posicionar una proposta turística i cultural capaç d’actuar com a atractor de nous públics i de nous fluxos de visitants entre els municipis participants de la comarca de la Selva.


 

El Consell Comarcal de la Selva informa que aquest lloc web utilitza galetes (cookies) de tercers exclusivament per obtenir informació estadística sobre la navegació. Navegar per aquest lloc web implica que se n’accepta l’ús. Per més informació, podeu consultar la nostra nota legal.

Hi estic d'acord.