Visita professional al port pesquer de Blanes


L’activitat s’emmarca dins del projecte que el Consell Comarcal de la Selva i els ajuntaments de Blanes, Lloret de Mar i Tossa de Mar han presentat a la convocatòria d’ajuts del Fons Europeu Marítim i Pesquer (FEMP) dins del Grup d’Acció Local Pesquer (GALP) de la Costa Brava


A l’activitat, que es va celebrar aquest dilluns, 7 de maig, hi van participar una cinquantena de persones

 

El Consell Comarcal de la Selva i la Confraria de Pescadors de Blanes van organitzar una visita al port pesquer i la llotja del peix de Blanes per a professionals del sector de la restauració, el comerç i el turisme aquest dilluns, 7 de maig. L’activitat s’emmarca dins del projecte que el Consell Comarcal de la Selva i els ajuntaments de Blanes, Lloret de Mar i Tossa de Mar han presentat a la convocatòria d’ajuts del Fons Europeu Marítim i Pesquer (FEMP) dins del Grup d’Acció Local Pesquer (GALP) de la Costa Brava i que té per objectiu dinamitzar el sector pesquer i marítim en l’àmbit de la Costa Brava Sud/Selva marítima.


L’acte es va iniciar amb la benvinguda del regidor de Promoció de la Ciutat de Blanes, Jordi Blai Vinaixa, que va remarcar la necessitat que el sector públic i elprivat treballin conjuntament en la dinamització del port pesquer de Blanes. També va destacar l’aposta de l’Ajuntament de Blanes per la gastronomia pesquera amb activitats com el mes del peix blau o el mes de la gamba (que se celebra aquest mes de maig)


Seguidament el tècnic de promoció del territori del Consell Comarcal de la Selva, Moisès Pinatella, va afirmar que el port pesquer i la llotja del peix de Blanes són un recurs molt important per a Blanes, la Costa Brava Sud i el conjunt de la Selva perquè formen part de la cultura local, proveeixen de producte fresc els restaurants i comerços dels municipis de l’entorn i són un possible pol d’atracció de turisme de qualitat. En aquest sentit va subratllar que es tracta d’un espai amb un gran potencial alimentari, gastronòmic, turístic i cultural que cal obrir al territori.
La blanenca Roser Vall-llosada, de Grenyal-Aula Gastronòmica de la Costa Brava Sud, va explicar una proposta concreta de producte turístic al voltant del sector pesquer de Blanes amb visites a la llotja i un taller de cuina marinera al seu local situat a escassos metres del port.


Per la seva banda, el patró major de la Confraria de Pescadors de Blanes, Eusebi Esgleas, va explicar la importància del port pesquer de Blanes (el tercer amb major nombre de captures a Catalunya) i va reivindicar la necessitat de promoure el consum de peix fresc de llotja. També va explicar que la Confraria de Pescadors de Blanes disposarà, en els propers mesos, d’una web (que opta també al finançament a través dels ajuts del FEMP) amb informació sobre la història de la Confraria, la flota pesquera, les arts de pesca, les espècies capturades i el sistema de comercialització, entre d’altres aspectes.


El gerent del Grup d’Acció Local Pesquer (GALP) de la Costa Brava, Anna Masdéu, va cloure la presentació explicant que els GALP són entitats sorgides del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) que ofereixen suport als agents socials i econòmics que impulsin mesures que potenciïn l’activitat pesquera i el desenvolupament dels municipis.


La visita guiada es va centrar en dos espais: el moll de pescadors i la llotja del peix. En el moll de pescadors el patró major de la Confraria de Pescadors, Eusebi Esgleas, i el gerent, Xavi Domènech, van detallar les característiques de la flota pesquera de Blanes mentre els vaixells arribaven a port i descarregaven el peix. La flota pesquera de Blanes estava formada el desembre de 2017 per 17 embarcacions d’arrossegament, 23 d’arts menors, 6 d’encerclament, 2 de palangre de fons i 3 de palangre de superfície per bé que algunes d’aquestes no estan actives. El port de Blanes destaca per la diversitat d’espècies capturades: algunes de les que acumulen més volum de captures i major valor econòmic són el seitó, la sardina, el sonso o la gamba.


A la llotja els representants de la Confraria de Pescadors van explicar el funcionament de la subhasta del peix des d’unes instal•lacions elevades que permeten observar l’activitat sense interferències. A la subhasta, restaurants, comerciants i distribuïdors poden adquirir el peix a l’engròs acabat de pescar. El funcionament de la subhasta s’inicia quan un treballador de la Confraria fixa el preu d’entrada, que apareix en una pantalla, mentre els compradors disposen de comandaments a distància per comprar el peix. El preu va baixant i el primer que pitja el botó s’emporta el peix.


Per finalitzar l’acte, els organitzadors van destacar la necessitat de seguir treballant amb els projectes que els diversos agents públics i privats de la Selva marítima han plantejat en el marc del FEMP, en especial la nova web, les visites a la llotja amb taller de cuina marinera, el suport a la comercialització i la promoció dels establiments que incorporen peix de Blanes. Tot plegat ha de permetre que el port de Blanes es consolidi com el port de referència del seu entorn territorial en proveïment de producte pesquer fresc i en el coneixement de la cultura de la pesca i el peix.
 

Taller amb productes de la Selva al Mercat de les Herbes en el marc del projecte Localitza

El Mercat de les Herbes de la Ratafia de Santa Coloma de Farners va comptar amb un taller d’aperitius amb herbes i productes de la Selva el passat dissabte a la tarda. L’acte estava organitzat per la Confraria de la Ratafia amb el suport del Consell Comarcal de la Selva i l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners.

El taller va anar a càrrec de la tossenca Laia Farré de la Cuina de Na Laia, del col•lectiu 100% tossenc i col•laboradora del projecte “Localitza. Productes de la Selva”, i es va fer després de la presentació de l’edició especial de la millor ratafia local de la Festa de la Ratafia del 2017. Els plats cuinats van ser: crema d’ortigues amb verdures i formatge curat (Granja El Provençal, Riudellots de la Selva) amb ratafia (Ratafia Volcànica, Vilobí d’Onyar), torradeta de fajol amb aigua de mar i herbes amb sardina de Tossa marinada i escuma de romaní, dau de cap de llom de la Granja Sant Benet (Tossa de Mar) rostit amb reducció de ratafia casolana i tempura de fulles de sàlvia.

L’objectiu de l’activitat era reivindicar el valor dels productes de proximitat i reforçar el lligam entre la Selva marítima i la Selva interior amb la combinació de productes de mar i muntanya.
El projecte Localitza neix amb un objectiu clar: connectar els productes agroalimentaris i el turisme de la comarca de la Selva. Aquesta iniciativa vol millorar la comercialització dels productes agroalimentaris de la Selva a l’àmbit turístic i fomentar, d’aquesta manera, la diferenciació dels establiments.

 

El Consell Comarcal de la Selva organitza un maridatge amb les tres cerveses artesanes en el marc del projecte Localitza

El taller es farà el pròxim diumenge 29 de maig, a les dues del migdia, a l’aparcament de Sa Caleta, Lloret de Mar
 

Aquesta activitat s’emmarca en la campanya que s’està duent a terme amb el projecte Localitza. Productes de la Selva”, a través d’una acció comunicativa setmanal

 

El Consell Comarcal de la Selva, amb el suport de Lloret Turisme, ha organitzat un maridatge de les tres cerveses artesanes de la Selva: Cerveses Popaire, La Selvaseria i Cervesa Marina, productes locals del projecte “Localitza. Productes de la Selva”. Aquesta activitat se celebrarà els dies 27, 28 i 29 d’abril en el marc del Festival Birrassana de Lloret de Mar, un esdeveniment que s’ha convertit en un referent en l’àmbit nacional i internacional en el món de la cervesa artesana.


El taller pretén posar en valor que la Selva és un dels espais amb més innovació cervesera del país perquè, des de fa una desena d’anys, s’hi han instal•lat tres cerveseries artesanes totalment identificades amb el territori a més de celebrar-se esdeveniments com el Birrasana de Lloret de Mar o la Fira de la Cervesa Artesana de Vidreres. També es vol subratllar la diversitat de productes locals de la Selva ja que les cerveses es maridaran amb diferents productes dolços i salats de proximitat elaborats a la comarca i que formen part del projecte “Localitza. Productes de la Selva”. Finalment, aquesta activitat és fruit de l’aposta de la destinació turística de Lloret de Mar per promoure la gastronomia i els productes locals.
El taller, que és gratuït però amb inscripció prèvia, anirà a càrrec de Roser Vall-llosada (Grenyal, Aula Gastronòmica de la Costa Brava Sud).


Aquelles persones que vulguin rebre més informació només de les cerveses artesanes de la Selva: http://www.selva.cat/localitza/productes-singulars-de-la-selva-cerveses-artesanes/
Aquesta activitat s’emmarca dins la campanya que s’està duent a terme des del Consell Comarcal de la Selva, a través del projecte “Localitza. Productes de la Selva”. Es tracta d’una campanya de promoció dels productes agroalimentaris de la Selva a partir de la identificació i descripció de 12 productes singulars i genuïns de la comarca o d’algun dels seus municipis.
L’objectiu de la campanya és afavorir el posicionament i la diferenciació de la Selva en l’àmbit agroalimentari, explicar la diversitat de productes locals de la comarca, fruit d’un territori de contrastos emmarcat entre mar i muntanya, i donar a conèixer els petits productors que elaboren aquests productes singulars.

 

Reunió amb les alcaldesses i els alcaldes del Ter Brugent

Les alcaldesses i els alcaldes del Ter Brugent han celebrat una reunió amb el president de l’ens selvatà, Salvador Balliu, i diversos tècnics del Consell Comarcal de la Selva per tractar sobre l’estat de la liquidació del Consorci Ter Brugent i les actuacions del Consell Comarcal al territori.

Aquesta reunió, que s’ha fet aquest dilluns 12 de març, s’emmarca en les trobades que s’estan realitzant des de la dissolució del Consorci Ter Brugent amb caràcter previ a la celebració trimestral del Consell d’Alcaldes de la Selva.

El president de l’ens selvatà, Salvador Balliu, ha explicat que l’objectiu és donar continuïtat als projectes iniciats des del Consorci Ter Brugent. En aquest sentit, Balliu ha destacat que a més de donar continuïtat als projectes iniciats, cal atendre degudament les necessitats d’aquest territori en relació amb els serveis i competències del Consell Comarcal, i generar nous projectes, especialment en els àmbits de la dinamització econòmica, la turística i de l’ocupació, àmbits en els quals incidia específicament el Consorci.

A la sessió d’aquest dilluns, que s’ha fet a l’Arxiu Comarcal de la Selva, hi han participat les alcaldesses d’Amer, Maria Rosa Vila; Anglès, Àstrid Desset i Susqueda, Eva Viñolas; i els alcaldes de la Cellera de Ter, David Sarsanedes, el de Sant Julià de Llor i Bonmatí, Marc Garcia i el d’Osor, Joan Pla. També hi ha participat el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu i diversos tècnics del Consell Comarcal de la Selva

 

 

El Consell Comarcal de la Selva continua la campanya de promoció de 12 productes singulars de la Selva


La campanya, que s’està duent a terme a través del projecte Localitza. Productes de la Selva”, s’està duent a terme a través d’una acció comunicativa setmanal

El Consell Comarcal de la Selva, a través del projecte “Localitza. Productes de la Selva”, ha iniciat una campanya de promoció dels productes agroalimentaris de la Selva a partir de la identificació i descripció de 12 productes singulars i genuïns de la comarca o d’algun dels seus municipis.

L’objectiu de la campanya és afavorir el posicionament i la diferenciació de la Selva en l’àmbit agroalimentari, explicar la diversitat de productes locals de la comarca, fruit d’un territori de contrastos emmarcat entre mar i muntanya, i donar a conèixer els petits productors que elaboren aquests productes singulars.

Els criteris per identificar els productes singulars han estat el relat històric (pervivència del conreu o del producte al llarg dels segles), la representativitat (producció important pel que fa a la quantitat), la clusterització (concentració d’empreses o establiments que elaboren un mateix producte agroalimentari), la singularitat (producte genuí de la comarca amb poca o nul•la presència en altres àmbits territorials) i la identitat (vinculació del producte amb el territori o la població per motius històrics, culturals i simbòlics). La llista de 12 productes és provisional i n’hi ha diversos més que són susceptibles d’afegir-s’hi més endavant.

La segona acció comunicativa de la campanya de promoció de 12 productes singulars de la Selva està vinculada al salsafí de la Selva
El salsafí (Tagopogon porrifolius) és una planta bianual de la família de les compostes, originària de l’àrea mediterrània del sud d’Europa, que des de fa segles s’ha conreat a diferents municipis de la Selva. La part comestible del salsafí és l’arrel i aquesta té un color blanquinós i una textura agradable, tova, i un sabor dolç, delicat i exquisit.
El salsafí se sembra durant la primavera i la tardor i agraeix un sòl sorrenc perquè busca profunditat. En un terreny pedregós l’arrel es desmembraria fàcilment. Fa un seguit de fulles allargades de color verd-blau, agrupades en una roseta central. L’arrel és allargada, d’uns 20 cm, de color marró clar i amb una forta ramificació lateral. Les flors són típiques de les asteràcies i de color blau. Les llavors són negres i allargades. La gran majoria dels salsafins es cullen d’un en un, amb la màxima delicadesa i sense fer servir cap màquina.
Al plat els salsafins es poden fer sols, guisats, estofats, fregits, farcits i, fins i tot, en amanida i plats de mar i muntanya. Poden guarnir les sopes, olles i escudelles i constitueixen l’acompanyament ideal per a diversos plats de carn. També pot combinar amb molts altres productes de la comarca com ara la gamba de Blanes, les mongetes d’Osor i la Cellera o la poma de Vilobí. Tradicionalment el salsafí a la Selva es considerava un aliment de luxe que només es consumia durant esdeveniments importants, especialment festes majors.
Actualment, el seu conreu ha disminuït i només se’n troben petites plantacions a alguns pobles com Vidreres, Sant Feliu de Buixalleu o Lloret de Mar. Tanmateix, s’ha iniciat un esforç per recuperar-lo i ja són 11 els restaurants adherits a l’Associació d’Hostaleria de la Selva que l’ofereixen dins de la ruta del Salsafí, entre els quals cal destacar el restaurant Grions, de Sant Feliu de Buixalleu, implicat des de fa anys en la promoció del salsafí de la Selva. Dins del projecte “Localitza. Productes de la Selva” existeix un productor, Salsafí d’Or, de Santa Coloma de Farners, que ofereix salsafins pelats, bullits i envasats al buit, i elabora melmelades de salsafins amb cava i bombons de salsafí amb ratafia.
El material de campanya es compon d’un mapa de la comarca de la Selva amb una icona per a cada producte singular, una fitxa descriptiva i una o dues infografies . Aquest material parteix d’una prèvia descripció acurada de les característiques de cada un dels productes: origen, entorn territorial, estudi sensorial, procés d’elaboració, propietats alimentàries i nutritives, sistema comercial...
Els 12 productes alimentaris singulars identificats són:
-Avellana de Brunyola
-Cava de Blanes
-Cerveses artesanes de la Selva
-Dolços de la Selva
-Gamba de Blanes
-Làctics de la plana de la Selva
-Mel de Tossa
-Mongetes de la Selva
-Oli de la Vall d’Arbúcies
-Poma de Vilobí
-Ratafies de la Selva
-Salsafí de la Selva
Cal destacar que els productes singulars de la Selva es mantenen gràcies a l’esforç de desenes de petits productors i elaboradors de la comarca. Molts d’ells ja participen al projecte “Localitza. Productes de la Selva” que impulsa el Consell Comarcal i que pretén afavorir-ne el coneixement per part de la població i millorar-ne la seva comercialització, especialment a l’àmbit turístic. En aquest sentit cal destacar el Catàleg de productors de la Selva, que recull la informació de 33 productors i elaboradors agroalimentaris que formen part de circuits directes o curts de comercialització:
-Catàleg de productors (format web): http://www.selva.cat/localitza/productors/
-Catàleg de productors (format pdf): http://www.selva.cat/localitza/wp-content/uploads/Cat%C3%A0leg-de-Productors-de-la-Selva.pdf

 

El Consell Comarcal de la Selva informa que aquest lloc web utilitza galetes (cookies) de tercers exclusivament per obtenir informació estadística sobre la navegació. Navegar per aquest lloc web implica que se n’accepta l’ús. Per més informació, podeu consultar la nostra nota legal.

Hi estic d'acord.