Èxit de participants a la 6a Jornada de Delegats i Delegades de la comarca de la Selva

 

L’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Selva la Selva ha organitzat la VI Jornada de delegats i delegades de la comarca de la Selva que ha gaudit d’una alta participació per part dels instituts, amb la presència de 21 centres d'educació secundària, sis més que l’edició passada.

Aquesta jornada de formació de delegats i delegades de 2on d’ESO s’ha dut a terme a Vidreres i ha acollit 135 joves per tal de treballar habilitats i competències encarades a millorar la seva funció a l’aula.

Aquesta edició ha estat la més multitudinàries de les que s’ha realitzat fins ara, tant pel que fa a nombre d’instituts, alumnat i professorat, essent un dels projectes consolidats i d’èxit de l’Oficina Jove. També s’ha fet una formació per a les 38 persones tutores en la que s’ha treballat temes clau com la participació i l’acció tutorial al centre. El professorat ha destacat la importància de crear espais on compartir recursos i idees que ajudin a introduir petits canvis per avançar en aquesta línia.

Aquesta iniciativa es desenvolupa amb la participació del conjunt de professionals de joventut de la comarca, i amb el suport dels ajuntaments que s’encarreguen del transport de l’alumnat. L’objectiu de la jornada és, a través d’un eix conductor, reflexionar i adquirir eines pràctiques que facilitin el desenvolupament de les funcions del delegat/da. Això es fa a través de diverses dinàmiques vivencials per tal d’integrar els coneixements bàsics i també les eines per a poder-les aplicar després a l’aula.

Les valoracions fetes per part de l’alumnat són molt positives, especialment pel fet de compartir el dia amb joves d’altres instituts i adquirir punts de vista diversos.

La presentació ha comptat amb el director dels Serveis Territorials, Amadeu Breva; el conseller de Joventut, Roger Puigdevall; i la regidora de Joventut, Cristina Arcaya.

Aquest projecte s’emmarca en el Pla d’acció Comarcal de l’Oficina Jove de la Selva del Consell Comarcal de la Selva i en els Plans Locals dels ajuntaments selvatans i compta amb el suport de la Direcció General de Joventut i la Direcció General d’Economia Social i Solidària a través del programa Ocell de Foc per millorar la salut mental de les persones joves.

L’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Selva posa en marxa una campanya que visibilitza la salut mental jove

Aquesta campanya s’emmarca dins el programa Ocell de Foc al Gironès - la Selva, i s’inicia amb un conjunt d’accions que es duran a terme al voltant del 10 d’octubre, Dia Mundial de la Salut Mental

   

La campanya de comunicació porta per nom “Cap caos al cap”, i vol parlar de la salut mental, especialment entre el col·lectiu jove

 

L’Oficina Jove de la Selva, del Consell Comarcal de la Selva, ha posat en marxa una campanya que visibilitza la salut mental jove i que porta per títol “ Cap Caos al Cap”, coincidint amb el Dia de la Salut Mental, el 10 d’octubre. “Cap caos al cap” és una campanya de comunicació que vol parlar de la salut mental, especialment entre el col·lectiu jove. Fent ús d’aquest joc de paraules, expressa un desig que tenim com a societat, que és viure amb tranquil·litat i salut emocional.

Aquesta campanya s’emmarca dins el programa Ocell de Foc al Gironès - la Selva, i s’inicia amb un conjunt d’accions que es duran a terme al voltant del 10 d’octubre, Dia Mundial de la Salut Mental, i que pretén interpel·lar el col·lectiu jove parlant obertament de salut mental, perquè reconèixer aquest aspecte ens posiciona i direcciona cap al benestar emocional.

El conseller de Joventut, Roger Puigdevall, ha explicat que: “les dades que s’estan publicant recentment són cada vegada més alarmants”. Puigdevall ha assenyalat que, tal com apunta l’informe “La situació de la salut mental en el jovent català”, des de la covid-19 les atencions a urgències relacionats amb la salut mental dels joves, com els trastorns de conducta alimentària, l’ansietat o els malestars emocionals, han augmentat un 165% i el suïcidi és ja la principal causa de mort per fenòmens no naturals entre el jovent.

 

Puigdevall ha destacat les xifres següents:

  • El 50% de trastorns de salut mental apareixen en l’adolescència, abans dels 14 anys.
  • El 30% de persones amb trastorns de salut mental s’han sentit discriminades pels companys i companyes de classe quan estaven en edat escolar.
  • Entre el 35% i 57% no demanen ajuda o tractament per culpa de l'estigma.
  • El 47% de les urgències en joves són per salut mental.

 

L’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Selva obra la campanya aquest mateix dia -el 10 d’octubre- amb una acció realitzada en el marc de l’institut de Santa Coloma de Farners. Amb l’alumnat de secundària es farà un treball previ a les tutories on a partir d’una dinàmica elaboraran un decàleg del benestar emocional. Posteriorment, aprofitant les hores del pati, tant amb l’alumnat de secundària com de cicles formatius, es preveu muntar un set de fotografia on el jovent podrà participar fent-se una foto que després formarà part de la campanya de comunicació. A més, hi haurà una parada amb marxandatge de la campanya que es repartirà entre els participants.

 

Paral·lelament, s'inicia un seminari dirigit al professorat de la comarca i organitzat conjuntament amb el CRP La Selva. El primer dia es tractarà el tema dels trastorns de conducta, una xerrada conduïda per l’entitat SEER (Salut i Educació Emocional), i al llarg del curs es parlarà sobre temes com la prevenció al suïcidi amb Isaac Lloveras, diversitat de gènere amb Lo Relacional i el pati com a espai d'aprenentatge amb SEER.

A partir d’aquesta data, es publicarà un conjunt d’imatges a les xarxes socials sota el lema “Cap caos al cap”. Setmanalment es publicarà una imatge d’estil obert i suggerent i que tindrà presència als perfils de les xarxes socials de l’Oficina Jove de la Selva, i les entitats col·laboradores que vulguin sumar-se a la iniciativa.

Aquesta campanya a les xarxes es complementa amb la creació d’un marxandatge amb polseres, xapes, bolígrafs i adhesius els quals es repartiran entre les persones participants dels projectes.

 

Les entitats implicades són el Consell Comarcal de la Selva i del Gironès, Idària, Drissa i Fundació Sergi, així com les entitats satèl·lits: Ajuntament de Girona, Universitat de Girona, Uni Girona, Consell Esportiu de la Selva, Fundació Multicapacitats, Centre Jove de Salut, Social Project 4.0, Minyons i Escoltes, Associació Batibull, Tresc, REsilis, Fundació Salvans, Ecosol, Casal dels Infants i Consell Esportiu del Gironès.

Algunes d’aquestes entitats també organitzen activitats per donar el tret de sortida a la campanya.

El conseller de joventut del Consell Comarcal de la Selva, Roger Puigdevall, ha assegurat que “visibilitzar un tema com la salut mental entre els i les joves és molt necessari per trencar tabús i recordar la urgència a l’hora de posar tots els recursos necessaris”.

 

 

El Consell Comarcal de la Selva acull la primera reunió de regidors de Joventut de la comarca del mandat 2023/2027

El Consell Comarcal de la Selva ha acollit la primera reunió de regidors de Joventut de la comarca de la Selva del mandat 2023/2027. Aquesta primera Taula de Regidors es va iniciar amb la benvinguda del conseller de Joventut de l'ens selvatà, Roger Puigdevall, i del coordinador territorial de Joventut de la Generalitat de Catalunya a Girona, Amadeu Breva.

En el transcurs d'aquesta Taula de Regidors, el conseller comarcal i els tècnics de l'ens selvatà van donar la informació bàsica a tenir en compte a l’hora de gestionar una regidoria de joventut; també van explicar diversos projectes, com el de tècnics compartits, i el funcionament de l'Oficina Jove de la Selva, entre altres qüestions.

Per la seva banda, el coordinador territorial de Joventut de la Generalitat de Catalunya a Girona, Amadeu Breva, va explicar la tasca que s'està duent a terme des de la Direcció General de Joventut i el suport que s'ofereix als municipis des dels Serveis Territorials.

En la darrera part de la reunió es va parlar del concepte joventut i de quines són les idees claus i també es va obrir un torn obert de paraula entre tots els assistents.

Aquesta Taula de Regidors va comptar amb una vintena de regidors de la comarca de la Selva. Es tracta d'un espai d'informació, coordinació i suport als regidors de la Selva, que es va posar en funcionament fa cinc mandats i que des del seu inici ha tingut una molt bona resposta per part de tots els municipis.

El conseller de Joventut, Roger Puigdevall, ha valorat molt positivament aquesta primera trobada, i més tenint en compte que la major part dels regidors han accedit per primera vegada a aquesta regidoria. Així mateix, Puigdevall ha agraït el fet que el coordinador territorial de joventut a Girona hagi volgut ser present en aquesta primera trobada

 

L’Oficina Jove del Consell de la Selva organitza un intercanvi entre joves de Gal·les i de la comarca

Cinc joves de la Selva viatgen a Cardiff durant una setmana per conèixer altres models de voluntariat juvenil

 

L’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Selva ha participat en ha participat d’un primer intercanvi juvenil que s’ha impulsat des del servei de mobilitat internacional de la pròpia oficina i l’entitat gal·lesa Skills and Volunteering Cymru. Aquest intercanvi s’ha fet durant el mes de juliol i en el marc de la col·laboració internacional per tal de promoure l’associacionisme, el voluntariat i la participació juvenil.

En aquesta primera experiència de mobilitat internacional hi han participat un total de cinc joves de diversos municipis de la comarca, i deu joves de Gal·les, d’entre 18 i 25 anys. L’objectiu d’aquest intercanvi és conèixer diferents models de participació i voluntariat juvenil, així com viure una experiència engrescadora, de convivència internacional i una oportunitat per practicar l’anglès. 

L’intercanvi s’ha dut a terme en dues fases. Durant la primera s’han fet varies trobades online per conèixer-se entre el jovent i preparar part de l’intercanvi. En aquesta fase també vam rebre dos referents de l’entitat gal·lesa que ens van visitar per conèixer de primera mà l’Oficina Jove i els projectes de col·laboració de la comarca. La segona fase són els intercanvis presencials tant a Catalunya com a Gal·les.

Del 8 al 15 de juliol, el grup gal·lès ha estat a Tossa de Mar i, conjuntament al grup de joves catalanes, han visitat diversos projectes de la Selva que promouen el voluntariat internacional, com la Fundació Mona, situada a Riudellots de la Selva, i la Fundació Emys, a Riudarenes. També han organitzat un matí de jocs pel casal d’estiu jove de Tossa de Mar, i han realitzat una activitat de neteja de platja i enquesta de recollida d’informació a peu de platja amb un posterior taller de coneixença de la flora i fauna del Mediterrani amb el camp de treball Estades Marines de Xatrac. Finalment han visitat l’equipament de l’Estació Jove i el servei de Salut Jove de Girona, referents a la província, i han gaudit de l’entorn i d’algunes activitats d’oci i turisme.

L’última setmana de juliol, el grup de joves catalanes, amb dues referents de l’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Selva, han viatjat a Cardiff on han realitzat diverses activitats per conèixer els programes de voluntariat de l’organització Skills and Volunteering Cymru, especialment amb el col·lectiu de persones amb diversitat funcional. 

Els responsables de l’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Selva han valorat molt positivament aquest projecte tant per l’experiència personal que viuen els i les joves, com per l’oportunitat d’establir contactes i col·laboració amb altres entitats i organismes juvenils tant internacional com de la Unió Europea. En aquest sentit, el nou conseller de Joventut, Roger Puigdevall, ha assegurat que “ espera poder contribuir a seguir fomentant projectes d’aquest àmbit ja que es coneixedor de la bona tasca que s’està duent a terme des de l’Oficina Jove i espera poder contribuir a consolidar alguns dels projectes que s’han implantat darrerament i també a consolidar-ne d’altres que ja fa més temps que s’han posat en funcionament”.

Aquest primer intercanvi ha estat subvencionat a través de l’entitat gal·lesa i ha comptat amb el suport de d’Europa Direct i Ocell de Foc.

La salut mental de les persones joves, una prioritat que aplega professionals de diversos àmbits de la Selva en unes jornades organitzades a Santa Coloma de Farners

 

Més de 150 professionals de l’àmbit social, de la salut i l’educació participen en la primera edició de les jornades “salut mental i joves”

Professionals alerten que els problemes de salut mental entre els i les joves és la punta de l’iceberg i que cal atendre a les causes

 

L’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Selva, en el marc del programa Ocell de Foc, ha organitzat les Jornades “Salut Mental i Joves” a Santa Coloma de Farners, que han aplegat més de 150 professionals de l’àmbit social, de la salut, la joventut i l’educació. La temàtica sorgeix de la preocupació existent entorn de la salut mental entre el jovent, ja que les dades que s'estan rebent són cada vegada més alarmants. Així doncs, l'objectiu de les jornades és conscienciar sobre aquesta situació i millorar la formació dels professionals que treballen amb aquest col·lectiu.

Amb aquest doble repte, per una banda, la directora del Pacte Nacional de Salut Mental, Magda Casamitjana, ha destacat la preocupació envers aquesta situació ja que a dia d’avui el 20% de joves d’entre 11 i 25 anys pateix algun problema de salut mental. Per altra banda, el coordinador territorial de Joventut a Girona, Amadeu Breva, ha parlat de la importància de facilitar eines i recursos a les professionals de joventut per trencar els estigmes vers la salut mental i ajudar-los en la detecció i prevenció dels primers símptomes.

Tal com apunta l’informe “La situació de la salut mental en el jovent català”, des de la Covid-19 les atencions a urgències de joves relacionats amb la salut mental, com els trastorns de conducta alimentària, ansietat o malestars emocionals han augmentat un 165% i el suïcidi és ja la principal causa de mort per fenòmens no naturals entre el jovent.

La presentació i benvinguda de les jornades ha anat a càrrec del president en funcions del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu; l'alcaldessa de Santa Coloma de Farners, Carme Salamaña; el coordinador territorial de Joventut a Girona, Amadeu Breva; la directora del Pacte Nacional de Salut Mental, Magda Casamitjana; i el tècnic del programa Ocell de Foc Gironès - La Selva, Ramon Puig.

Aquesta formació s’ha dividit en dues jornades amb formats diferents. La primera, de caràcter més teòric, s’ha dut a terme el dia 4 de juliol, i ha comptat amb tres ponents de gran experiència en l’àmbit i amb tres mirades necessàries i molt complementàries.

Carles Parellada, mestre, psicomotricista i terapeuta familiar, ha parlat sobre la mirada sistèmica en l’acompanyament grupal a joves i ha posat l’èmfasi en la importància “d’aprendre a mirar el jovent amb bons ulls”. Segons Parellada: “no podem prioritzar la carrera acadèmica al desenvolupament de la persona jove”, “cal escoltar i conversar amb els i les joves, ja que ens centrem molt en el símptoma però no anem a la causa".

En aquesta mateixa línia, Jaume Funes, psicòleg, educador i periodista, ha afegit: “Els professionals hem de veure les persones joves des d'una mirada acollidora i no diagnòstica, és a dir, intentar descobrir per què fan el que fan”.

Finalment, Laura Torrella, membre de l’entitat SEER - Salut i Educació Emocional, ha recalcat que les institucions educatives tenen un paper clau en el benestar del grup, i és on es pot treballar les seves potencialitats: "L'adolescència i la joventut és un moment de transformació i necessitem construir un relat d’oportunitats”. Així mateix Parellada ha explicat que l’adolescència increpa els valors socials, però que aquesta confrontació és necessària.

La segona part de les jornades, amb un enfocament més pràctic, s’ha realitzat el dia 7 de juliol a la Casa de la Paraula de Santa Coloma de Farners i ha comptat amb la participació de 60 professionals de joventut i d'educació secundària que treballen a la comarca de la Selva. En aquesta segona part, les persones a càrrec dels tallers van ser, per una banda, l’Anna Espadalé, membre de la cooperativa Fil a l’Agulla, que ha dinamitzat un taller encarat a la cura dels equips de professionals. Per altra banda, la Laura Català, membre de l’equip SEER-Salut i Educació Emocional, ha realitzat un taller amb l’objectiu de facilitar eines per a l’acompanyament socioemocional en grups de joves.

El conseller de Joventut en funcions, Joan Antoni Hervias, ha valorat molt positivament el desenvolupament i l'èxit de les jornades "Salut mental i joves". Aquest tipus d'esdeveniments són essencials per aconseguir una millora en l’acompanyament de les persones joves i per promoure una salut mental positiva en aquest col·lectiu.

Aquestes jornades s’impulsen en el marc de la col·laboració entre l’Oficina Jove de la Selva i el Gironès dins el projecte Ocell de Foc de la Direcció General d’Economia Social i Solidària. Aquest projecte inclou una aliança entre el Consell Comarcal de la Selva i del Gironès, i les entitats Idària, Drissa i Fundació Sergi, així com d’altres entitats satèl·lits tals com l’Ajuntament de Girona, Universitat de Girona, Uni Girona, Consell Esportiu de la Selva, Fundació Multicapacitats, Centre Jove de Salut, Social Project 4.0, Minyons i Escoltes, Associació Batibull, Tresc, REsilis, Fundació Salvans, Ecosol, Casal dels Infants i Consell Esportiu del Gironès.

Aquí pots veure el vídeo resum de la Jornada Salut Mental i Joves

 

El Consell Comarcal de la Selva informa que aquest lloc web utilitza galetes (cookies) de tercers exclusivament per obtenir informació estadística sobre la navegació. Navegar per aquest lloc web implica que se n’accepta l’ús. Per més informació, podeu consultar la nostra nota legal.

Hi estic d'acord.