L’Arxiu Comarcal de la Selva celebra el seu 40è aniversari

Per l’efemèride es va encarregar un mural de gran format d’art urbà que s’ha pintat en la paret posterior de l’edifici, realitzat per l’artista d’origen gallec Edgar (Wedo) Goás

L’expresident de la Generalitat, Quim Torra, la directora general de Patrimoni, el president del Consell i l’alcaldessa de Santa Coloma van participar en aquest acte,  que va tenir lloc dissabte a la tarda

 

L’Arxiu Comarcal de la Selva va celebrar la commemoració del 40è aniversari el dissabte passat. L’any 1983 es va posar en funcionament i es va obrir la primera seu de l’Arxiu en unes dependències de l’antic col·legi de les monges del Cor de Maria. El 2015 s’inaugura la seu actual en un edifici modern i funcional situat al c/ Sant Dalmau, en el nucli històric de Santa Coloma de Farners.

L’arxiu acull actualment 225 fons documentals públics i privats que ocupen 3,5 quilòmetres de documentació de tota mena, 45.000 fotografies i 12 terabytes de documentació digitalitzada.

Per a la efemèride, celebrada amb uns mesos de retard, es va encarregar un mural de gran format d’art urbà que s’ha pintat en la paret posterior de l’edifici, realitzat per l’artista Edgar (Wedo) Goás on es representa una arxivera movent un document en uns prestatges d’arxiu, en la portada del qual apareix un fragment del quadre sobre la Guerra dels Segadors, “Corpus de Sang”, pintat per Antoni Estruch.

La directora General de Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Sra Sònia Hernández, va obrir el torn de paraules com a representat de l’ens titular de l’Arxiu. En el seu parlament, Hernández va destacar algunes de les activitats que s’hi desenvolupen i va agrair l’esforç de tothom per acollir i salvaguardar el patrimoni documental de la comarca, facilitar l’accés als documents a la ciutadania i ser un exemple de transparència i bon govern.

Seguidament va ser el torn del president del Consell Comarcal de la Selva, Martí Pujals, que representava a la institució que per delegació de competències gestiona el dia a dia de l’Arxiu tant en l’àmbit econòmic com en la contractació de personal. Pujals es va referir especialment al servei PREST, acrònim de Preservació Electrònica Segura i Transparència, és a dir, el servei d’arxivers i arxiveres itinerants que van pels ajuntaments de la comarca a donar suport en matèria d’arxiu, gestió de la documentació electrònica i transparència, en municipis de menys de 10.000 habitants, un servei prestat a partir dels recursos aportats pels ajuntaments, el Departament de Cultura, la Diputació de Girona i el mateix Consell.

La referència en el mural a la Guerra dels Segadors i la coincidència amb la publicació d’una recerca inèdita sobre els inicis de la guerra per part del doctor en Hhstòria Sr. Xavier Solà i el record de la contesa en la part central del mural va ser el que va propiciar la seva  densa i treballada intervenció en l’acte. Les malifetes dels Tercios espanyols van tenir resposta en la població de Mallorquines, Riudarenes i Santa Coloma de Farners i també entre membres del clergat tal com destaquen les seves troballes documentals.

A l’acte també hi assistia convidat el M.H.P. Sr. Quim Torra, 131è president de la Generalitat de Catalunya, colomenc il·lustre que es va expressar com a usuari habitual dels arxius i va exposar algunes experiències positives sobre les recerques que ha efectuat darrerament.

La cloenda de l’acte va anar a càrrec l’alcaldessa de Santa Coloma de Farners, Carme Salamanya, en representació de la tercera institució que signa el conveni de funcionament de l’Arxiu, el qual és també, en primera instància, l’arxiu municipal de la ciutat. En la seva intervenció, l’alcaldessa de Santa Coloma va manifestar la voluntat de l’equip de govern de l’Ajuntament de desenvolupar iniciatives per a la preservació del patrimoni cultural tant material com immaterial.

La pluja que va caure mentre es duia a terme l’acte va impedir poder sortir a fora a contemplar i comentar amb el seu creador el mural de més de 130 metres quadrats situat al carrer del Batlle. Un petit vídeo va il·lustrar el procés creatiu i el mateix pintor va fer una breu presentació de l’obra així com respondre a les preguntes que se li van fer.

Finalment els actes es van cloure amb una actuació del joveníssim pianista farnesenc, Joel Bou Sánchez, alumne de l’Escola Municipal de Música “Josep Carbó”, que va interpretar de manera molt brillant quatre breus peces musicals.

 

El municipi d’Osor se suma al projecte Vescomtat de Cabrera

El municipi d’Osor se suma al projecte de dinamització cultural i turística del vescomtat de Cabrera. Un projecte que té com a objectiu posar en valor el patrimoni material i immaterial del vescomtat de Cabrera i,  generar una proposta conjunta potent per atraure nous públics culturals i turístics als municipis participants, a través de la promoció de l'activitat cultural i econòmica entorn dels recursos vinculats al Vescomtat.

Aquest dilluns, dia 19 de febrer, al migdia s’ha fet l’acte d’adhesió del municipi d’Osor al projecte de dinamització cultural i turística del vescomtat de Cabrera. La signatura ha anat a càrrec del president del Consell Comarcal, Martí Pujals, i de l’alcalde d’Osor, Joan Pla. També hi han assistit el vicepresident 3r i responsable de l’àrea, Albert Sanz, i la consellera de Turisme, Jennifer Pérez, així com el tècnic del projecte, Àngel Vàzquez.

Amb aquesta adhesió del municipi d’Osor, ja són 11 els municipis que participen d’aquest projecte de dinamització cultural i turística a partir del llegat patrimonial dels Cabrera. 

La vall d’Osor, amb les parròquies d’Osor, Santa Creu d’Horta i Sant Miquel de Maifré, passà a formar part del vescomtat de Cabrera l’any 1352, i romangué dins del vescomtat fins al segle XIX. En nom seu administraren el terme diverses famílies destacades com els Paba, els Mata, els Recs o els Romagueres. El municipi s’adhereix al projecte afegint l’element patrimonial de la torre de Recs, una torre de defensa quadrada de quatre  plantes, molt ben conservada, bastida el 1439 per Violant de Recs, amb permís atorgat per Sança Ximenis de Cabrera i Isabel de Cabrera, senyores de la vall d'Osor.

Amb aquest element, ja són 39 els elements patrimonials que s’han posat en valor des del projecte Vescomtat de Cabrera, que des de l’any 2017 ha estructurat una proposta al voltant de tot el llegat patrimonial dels Cabrera a la comarca de la Selva i del relat històric d’aquest territori.

El president de l’ens selvatà, Martí Pujals, ha explicat que l’objectiu del projecte “ha estat posar en valor tot aquest patrimoni material i immaterial i desenvolupar una proposta conjunta per atraure nous públics als municipis que hi participen”. Actualment formen part del projecte els municipis d’Anglès, Arbúcies, Blanes, Breda, Hostalric, Lloret de Mar, Osor, Riells i Viabrea, Sant Feliu de Buixalleu, Sils i Vidreres. Està previst que pròximament s’incorpori al projecte la població de Riudarenes.

Cinc grans rutes i un total de trenta-nou elements patrimonials senyalitzats pels onze municipis que participen del projecte, permeten descobrir l’empremta, el ric llegat patrimonial i les moltes històries vinculades a una de les nissagues més poderoses de la Catalunya medieval. Personatges històrics destacats com la vescomtessa Marquesa, Bernat II, Timbor de Fenollet, Bernat IV o el cosmògraf Jaume Ferrer són alguns dels personatges que acompanyen els visitants en les rutes del vescomtat de Cabrera.

Vidreres celebra la Festa del Ranxo

 

10.000 racions i 3.000 persones, xifres de la festa del Ranxo de Vidreres

La població de Vidreres ha celebrat, un any més, la Festa del Ranxo, coincidint amb Carnestoltes. Enguany, s’han preparat 2.900 litres de ranxo (en total, 29 peroles), més de 10.000 racions del plat tradicional i històric del municipi selvatà. Per part del Consell Comarcal de la Selva hi ha assistit el president del Consell, Martí Pujals; i els consellers Marina Nicolàs I Eduard Colomé.

Tot i que l’elaboració del Ranxo es fa avui, dimarts, va ser diumenge al matí quan es va començar amb la recollida del Ranxo per les cases del nucli que va ser amenitzada per l’Escola de Música Municipal de Vidreres.  Ahir dilluns, es va continuar amb la recollida per les cases de pagès per deixar-ho preparat per avui, quan a les 6 del matí s’ha començat amb l’elaboració del plat a la plaça Lluís Companys. 

Durant tot el matí, s’ha fet una fira d’Artesania i productes artesans. A partir de les 12 h, s’ha fet la tradicional subhasta del Ranxo i, posteriorment, la Rua del Ranxo i Carnaval pels carrers de la vila. Ha sigut a les 14 h, quan s’ha celebrat el tastet oficial i el repartiment de Ranxo a la plaça Lluís Companys. A partir de les 14:30 h ha començat el dinar popular per a tots aquells que volguessin degustar al plat.

A la jornada del Ranxo hi ha assistit a més de Pujals, Nicolàs i Colomé,  diferents alcaldes i alcaldesses de municipis veïns i selvatans que no han volgut perdre’s la festa de Vidreres. Enguany, també ha assistit representants de La Massana d’Andorra que el 2023 els dos pobles es van agermanar. 

 

 
 

El Consell Comarcal de la Selva presenta el Dossier de professionals de les arts escèniques i la música de la Selva 2024

En l’edició d’enguany hi consten un total de 87 creacions escèniques i musicals gestades a la comarca de la Selva

Un any més, SelvaCultura publica el Dossier d’arts escèniques i música de la Selva amb l’objectiu de fer costat al sector artístic i creatiu de la comarca

 

El Dossier és un instrument pràctic al servei de la cultura local per donar visibilitat a les propostes dels creadors escènics i musicals i té la finalitat de promoure el talent local i la cultura de proximitat, molt especialment entre els ajuntaments de la comarca.

En aquesta edició, el Dossier està format per 87 companyies d’arts escèniques (teatre, dansa, circ, etc.) i grups de música de diferents estils, tots ells vinculats a la comarca de la Selva i que tenen un espectacle o proposta escènica per exhibir.

Una vegada més, es manifesta que la comarca de la Selva té un ric teixit cultural, i que les arts en viu i els seus llenguatges són font constant d’innovació i un potent vector d’incidència en el desenvolupament sostenible del territori des del punt de vista del seu creixement econòmic, de la cohesió social i de la millora de la qualitat de vida dels ciutadans. 

El Dossier de professionals forma part de la iniciativa SelvaCultura, una estratègia de desenvolupament de l'àmbit cultural i creatiu de la comarca que preveu tres pilars fonamentals de l'àmbit cultural: territori (acció cultural als municipis), agents culturals (professionals, entitats) i públic cultural.

Les companyies i grups de música que formen part del dossier 2024 van haver d'acreditar la seva professionalitat a partir de la seva trajectòria com a grup o intèrpret.

El conseller de Cultura, Josep Roquet, ha explicat que el Consell Comarcal de la Selva vol seguir impulsant el treball en xarxa al costat dels diferents operadors culturals que conviuen a la comarca; ajuntaments, entitats, col·lectius, companyies, centres de creació, empreses, etc., donar suport a la creació, la producció i la difusió del talent local, especialment en l’àmbit rural, així com també establir vincles entre aquests teixit cultural i el sector educatiu.

El Dossier, que forma part de l’estratègia per promoure la cultura de proximitat, es pot consultar en línia i també se’n lliuren exemplars impresos a tots els ajuntaments de la Selva.

Aquest projecte compta amb el suport de la Diputació de Girona.

 

 

 

Xavier Soldevilla rep la XVI Beca de Recerca la Selva pel seu treball “Alimentació i societat a la Selva medieval

El president del Consell Comarcal, Martí Pujals; i el president del Centre d’Estudis Selvatans, Joan Llinàs han entregat el diploma acreditatiu que l’acredita com a guanyador de la Beca de Recerca la Selva 2023

 

En el transcurs de l’acte s’ha fet la presentació de la revista anual anual Quaderns de la Selva,s 35 (2023), del Centre d’Estudis Selvatans, a càrrec del seu director Narcís Figueras Capdevila, amb la presència d’alguns dels autors.

 

El president del Consell Comarcal de la Selva, Martí Pujals; i el president del Centre d’Estudis Selvatans, Joan Llinàs han entregat la XVI Beca de Recerca La Selva al guanyador de l’edició d’enguany, en Xavier Soldevilla pel seu treball “Alimentació i societat a la Selva Medieval” aquest dimecres al vespre.  A l’acte també hi ha assistit l’alcaldessa d’aquesta població, Carme Salamaña, que ha donat la benvinguda als assistents a l’acte i el vicepresident 3r del Consell, Albert Sanz.

La proposta de Xavier Soldevilla pretén unir una i altra aportació historiogràfica, i analitzar de manera detallada el món de l’alimentació medieval als territoris de l’actual comarca de la Selva des del segle XIII fins al segle XVI a partir d’un buidatge exhaustiu de la documentació medieval conservada a diferents arxius de la comarca de la Selva.

Xavier Soldevilla és llicenciat en geografia i història a la Universitat de Girona (1991),i diplomat en teologia a l’Institut de Teologia de Girona (1995) i catedràtic d’ensenyament secundari a l’IES Euclides de Pineda de Mar. És membre de l’Associació d’Història Rural de les comarques gironines. Al llarg de la seva trajectòria professional ha publicat molts treballs i ha rebut diverses beques i premis.

 

Promoure la realització de treballs d’investigació en ciències socials i humanes en l’àmbit històric de la Selva

 

La Beca de Recerca La Selva té com a objectiu promoure la realització de treballs d’investigació en ciències socials i humanes en l’àmbit històric de la Selva. La beca s’atorga al millor projecte inèdit de recerca en els camps científics que inclou l’enunciat, preferentment història i geografia, però també antropologia, sociologia, economia, dret, filologia, art, etc., referit a l’àmbit territorial de la comarca històrica de la Selva o també als territoris adjacents que hi hagin tingut una relació intensa.

La dotació de la beca és de 5.000 euros, que es faran efectius en tres parts: un 25 % en el moment de resoldre’s la concessió; un altre 25 % a la meitat del termini de realització del treball, quan s’hagi presentat i valorat la memòria preceptiva sobre l’estat de la investigació, i la resta (50 %) una vegada finalitzat el treball i després que el jurat n’hagi dictaminat la qualitat.

El jurat d’enguany estava format pel president del Centre d’Estudis Selvatans, Joan Llinàs; el director de l’Arxiu Comarcal de la Selva, que també actua de secretari, Joaquim Carreras; el conseller de Cultura, Josep Roquet; el tècnic del Museu Etnològic la Gabella, Joaquim Mateu; i el professor de la Universitat Oberta de Catalunya, Narcís Figueras.

 

En el marc d’aquest acte s’ha fet la presentació de la revista anual Quaderns de la Selva, 35 (2023), del Centre d’Estudis Selvatans, a càrrec del seu director Narcís Figueras Capdevila, amb la presència d’alguns dels autors.

Els socis del Centre d’Estudis Selvatans que han assistit a l’acte han pogut recollir el seu exemplar de la revista.

 

El Consell Comarcal de la Selva informa que aquest lloc web utilitza galetes (cookies) de tercers exclusivament per obtenir informació estadística sobre la navegació. Navegar per aquest lloc web implica que se n’accepta l’ús. Per més informació, podeu consultar la nostra nota legal.

Hi estic d'acord.