El Servei Comarcal de Català de la Selva compleix vint anys

El Servei Comarcal de Català de la Selva va entrar en funcionament l’1 de març de 1992

20 anys de Servei de Català a la Selva

L’1 de març de 1992, el Servei va obrir les portes després que el Consell Comarcal de la Selva s’hagués incorporat al Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). D’aquesta manera s’ampliava la xarxa de serveis de català a la comarca, on ja hi havia oficines als ajuntaments d’Arbúcies, Blanes i Lloret de Mar.

Al llarg d’aquests vint anys, l’SCC de la Selva ha prestat servei tant als ajuntaments, com a les empreses, les entitats i els particulars de la comarca. Per una banda s’ha ofert el servei d’assessorament lingüístic (revisió de textos, atenció de consultes, sessions formatives adreçades al personal dels ajuntaments, etc.). Per una altra, s’han organitzat cursos de català per a adults als diferents municipis de la Selva i s’han engegat nombroses campanyes de sensibilització entorn de la llengua catalana.

Una de les primeres actuacions del SCC de la Selva va ser promoure l’aprovació del Reglament d’ús del català al Consell Comarcal de la Selva. Posteriorment ha participat en innumerables actuacions destinades a promoure l’ús del català entre la població i ha estat al darrere de l’edició de publicacions com Parlem-nos, Atreveix-te a canviar de xip o el cartell La ratafia.

En tots aquests anys de funcionament, el Servei de Català ha col•laborat amb altres serveis, amb entitats i particulars per dur a terme accions en l’àmbit de l’acolliment lingüístic o activitats culturals de tota mena (per exemple, de foment de la lectura o de coneixement del patrimoni cultural). També ha treballat per estendre a la comarca el programa “Voluntariat per la llengua”.

Actualment, l’SCC de la Selva continua oferint els seus serveis des de la seu central del Consell Comarcal de la Selva (pg. Sant Salvador, 25-27).

1 de març de 2012

El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat l’any 1989 com a òrgan territorial d’aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, més de 80 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. El Consorci desenvolupa estratègies i accions per garantir l’extensió territorial del coneixement i l’ús de la llengua catalana.

Més informació: www.cpnl.cat