Energia primària i energia final

L’energia primària és aquella originàriament extreta de la natura (petroli, nuclear, biomassa, etc.). D’aquesta energia primària alguna la fem servir directament i altres vegades la transformem en altres tipus d’energia, com l’electricitat. És aquesta energia que acabem fent servir la que coneixem com a energia final.

La transformació d’energia primària a energia final, però, té un seguit de pèrdues causades pel mateix procés o pel transport, de manera que, en realitat, l’energia que utilitzem finalment pot ser més gran del que pensem. Per exemple, perquè s’encengui una bombeta a casa nostra gastarem més del que realment consumeix la bombeta, ja que l’electricitat haurà provingut de la transformació d’una font energètica primària.

Per cada 1 unitat energètica que consumim a casa (energia final), en realitat ha costat 3 unitats energètiques d’energia primària

El concepte d’energia primària ens serveix per avaluar les necessitats energètiques d’un país o regió, ja que representa la suma de l’energia necessària per produir tota l’energia consumida al territori. L’anàlisi del consum d’energia final i la seva evolució seran molt útils, en canvi, per analitzar el comportament de les indústries, de les llars, els comerços o els mitjans de transport pel que fa a la utilització de l’energia.

Powered by WordPress | Designed by: theme for wordpress | Thanks to Tim McGraw Tour, Körkortsteori and Wicked Fort Lauderdale