www.selva.cat   Contactar
RSS

aquaEl centre AQUA, a Sant Hilari Sacalm, és un espai que reuneix en un mateix equipament un centre de visitants, un centre d’innovació i un centre empresarial, sota una visió integradora posada en els valors del territori. El passat dia 28 de juny obria les portes l’espai expositiu “Aigua: memòria, natura i benestar” que cerca emocionar al visitant i despertar la seva curiositat envers les Guilleries i la seva principal font de desenvolupament: l’aigua mineral.

Espais sorprenents, miralls, audiovisuals, interactius i escenografies es combinen per a proporcionar una experiència intensa i amena de coneixement que cerca despertar l’estima de la gent envers els boscos i les fonts de les Guilleries amb l’esperança de que aquesta estima es tradueixi en una millor conservació i ús d’aquest recurs tan escàs.

L’AQUA presenta diverses sales que van resseguint diferents temàtiques lligades a l’aigua:

  • El primer espai està dedicat a explicar per què les Guilleries són el bressol de més de cent fonts i per què són úniques les seves aigües gràcies al subsòl per on es filtren, al temps que tarden en fer-ho i a la temperatura en què es mantenen.
  • El segon espai tracta de la importància de l’aigua en l’economia de Sant Hilari des del segle XIX fins l’actualitat. Per això comença per explicar el complex i rigorós procés que cal per dur l’aigua des de l’aqüífer fins a l’envàs i la taula del consumidor final. Després, en un altre ambient expositiu organitzat en dues escenografies i una projecció, s’exposa el passat, el present i el futur de l’activitat balneària a Sant Hilari.

aqua2

  • El tercer espai és una sala audiovisual on es projecta el vídeo “Cercant la font de la vida” que explica com des dels temps més remots els éssers humans han generat mites i llegendes al voltant de les muntanyes que amaguen fonts d’aigües miraculoses. A Sant Hilari han estat nombrosos els personatges que s’hi han atansat cercant la cura de les seves fonts o la calma i refugi dels seus boscos i a on avui en dia, com a d’altres paradisos perduts de la literatura, tenim la possibilitat de retrobar el nostre vincle original amb la natura i amb l’aigua, la font de la vida.
  • El quart espai està dedicat als més petits. Es tracta d’una sala equipada amb jocs de descoberta i habilitat: un memory interactiu de paisatges, un puzle gegant d’arbres monumentals i una àrea de projecció per a calcar dibuixos de les Guilleries amb taules per acolorir-los.

 

La visita es molt atractiva per a tots els públics i us la recomanem molt vivament!

Podeu trobar més informació a la web del centre

 

[Textos modificats de www.aquasanthilari.cat i www.santhilari.cat/que-fer/espai-aqua; Foto entrada: Manel Miró, foto central www.aquasanthilari.cat]


Depuradora Sils-Vidreres1L’Agència Catalana de l’Aigua ha ampliat la depuradora de Sils-Vidreres (la Selva), incrementant la seva capacitat de tractament, millorant la qualitat de l’aigua residual tractada i adequant-la a les necessitats de sanejament actuals i futures. Amb una inversió de 2,8 milions d’euros, finançats en un 85% pel Fons de Cohesió de la Unió Europea, s’ha ampliat el bombament d’entrada, el tractament biològic per l’eliminació de nitrogen i fòsfor, la decantació secundària, entre d’altres actuacions. També s’ha ampliat la línia de fangs.

Amb aquestes actuacions la planta passa d’una capacitat de tractament de 3.100 m3/dia a 3.600 m3/dia, així com també es millora en la gestió i el tractament dels fangs.

L’aigua tractada es retorna al reg Sorrer (conca del riu Tordera), contribuint a la seva millora mediambiental. D’aquesta manera, l’aigua sanejada a la depuradora fa possible una reutilització indirecta o no planificada que contribueix a mantenir el cabal ecològic del riu i l’aprofitament per a usos urbans, agrícoles i industrials aigües avall.

Notícia original: Agència Catalana de l’Aigua


DepuradoraSegons informa l’Agència Catalana de l’Aigua, recentment s’ha posat en servei la depuradora i els col·lectors en alta de Riuclar, en el terme municipal de Massanes (comarca de la Selva).

Aquesta actuació ha tingut un cost de 526.000 euros i ha consistit en la construcció d’una depuradora amb tractament biològic, dissenyada per a un cabal de 174 m3/dia. També s’ha construït una xarxa de col·lectors amb una extensió de més de 300 metres.

L’aigua tractada es retorna a la riera de Massanes, conca de la Tordera, contribuint a la seva millora mediambiental. D’aquesta manera, l’aigua sanejada a la depuradora possibilitarà una reutilització indirecta o no planificada que contribuirà a mantenir el cabal ecològic del riu i l’aprofitament per a usos urbans, agrícoles i industrials aigües avall.

Aquesta és la 23a estació depuradora en servei a la comarca de la Selva juntament amb les plantes d’Aiguaviva Park, Anglès, Arbúcies, Blanes, Bonmatí, Breda, Caldes de Malavella, Can Fornaca, Hostalric, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Maçanet Residencial, Pantans de Montbarbat, Riells i Viabrea, Riuclar, Riudarenes, Riudellots de la Selva, Sant Hilari Sacalm, Santa Coloma de Farners, Sils-Vidreres, Tossa de Mar i Vilobí d’Onyar.

Podeu consultar la notícia íntegra en aquest enllaç


Imagen4Us parlàvem en una notícia anterior de la tesi doctoral “Nous processos d’urbanització i consum d’aigua per a usos domèstics. Una exploració de relacions a l’àmbit gironí” de Xavier Garcia Acosta (Universitat de Girona).

Ara la tesi és disponible en línia per la seva consulta de manera que la pot consultar tothom que hi estigui interessat.

El treball té com a objectiu principal ampliar els coneixements sobre la gestió de l’aigua per a usos domèstics. Entre els diferents factors que influeixen en el consum d’aigua, els preus i altres variables econòmiques han estat objecte de bona part de les investigacions sobre el tema. No obstant això, altres factors com, per exemple, el model d’ocupació urbana dominant, l’estructura demogràfica o certs valors socials, poden tenir també un rol molt rellevant. En aquesta tesi es proposa aprofundir sobre els factors (demogràfics, territorials, socioeconòmics, culturals, etc.) que incideixen en la demanda d’aigua per a usos domèstics, a dues escales diferents però complementàries: la municipal (municipis de les comarques gironines de l’Alt Empordà, Baix Empordà, Gironès, Pla de l’Estany i La Selva) i la llar (urbanitzacions dels municipis de Blanes, Caldes de Malavella, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Santa Coloma de Farners, Sils, Tossa de Mar, Vidreres i Vilobí d’Onyar).


guia_FNCALa Fundación Nueva Cultura del Agua (FNCA) acaba de presentar, coincidint amb la celebració del dia mundial de l’aigua, la seva “Guía Nueva Cultura del Agua” que constitueix un compendi d’informació sobre un ampli ventall de temes relacionats amb l’aigua vista des de les seves perspectives socials, mediambientals, culturals, econòmiques, etc.

La guia, en un format web molt fàcil de consultar, ha estat elaborada per diferents experts espanyols, i és fruit de les demandes copsades per la FNCA els darrers anys. Els continguts, molt complets, permeten obtenir informació d’interès per tots aquells que necessitin trobar respostes relacionades amb l’aigua, la gestió administrativa, la legislació, la planificació, els ecosistemes aquàtics, les conques fluvials, les relacions econòmiques i socials de l’aigua, la comunicació i educació, etc.

Us recomanem vivament visitar aquest recurs si voleu aprofundir sobre qualsevol d’aquests aspectes relacionats amb l’aigua.

Apunts anteriors »