Diversos representants del servei de residus de la Mancomunitat de la Ribera Alta visiten el Consell Comarcal de la Selva per conèixer el model de gestió de residus

A més de conèixer el model de gestió, la visita ha de servir per conèixer in situ com s’ha dut a terme la implantació del sistema de recollida de residus porta a porta i el model de taxa justa

 

Diversos representants del servei de residus de la Mancomunitat de la Ribera Alta visitaran el Consell Comarcal de la Selva per conèixer el model de gestió de residus. En el transcurs de la visita, que es farà el pròxim dimecres, 24 de gener, els representants valencians es reuniran en el Parc Mediambiental de l’ens selvatà amb els selvatans per conèixer quin és el model de gestió de residus de la comarca. En aquest sentit, se’ls donarà a conèixer com ha estat la implantació del sistema de recollida porta a porta als diversos municipis selvatans i, també, com s’està duent a terme la posada en funcionament de la taxa justa. Per part de la Mancomunitat valenciana hi assistirà David Salán, responsable del servei de residus de la Mancomunitat, i Òscar Giménez, cap del departament de medi ambient d’aquesta entitat. Per part de l’ens selvatà hi seran el president del Consell, Martí Pujals, el conseller de residus i sanejament, Eduard Colomé; i la consellera de sostenibilitat i energia, Marta de Egea. També hi seran el cap del departament, Felip Toledo, i la cap de la unitat de medi ambient, Mònica Peso.

 

 

El Consell Comarcal de la Selva s’adhereix a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

 

La comarca de la Selva participa a la Setmana Europea de la Prevenció dels Residus, que se celebra del 18 al 26 de novembre.

                                                                       En l’edició d’enguany es posa especial èmfasi en la importància de reduir els envasos

El Consell Comarcal de la Selva participa a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus amb una campanya institucional a les xarxes socials, de la qual ha fet ressò a tots els ajuntaments de la comarcal amb els quals comparteix serveis i funcions relacionades amb els residus.

En l’edició d’enguany, que se celebra del 18 al 26 de novembre, es posa especial èmfasi en la importància de reduir els envasos.

La campanya comarcal inclou els missatges fets arribar des d’Europa sobre l’impacte que fan els envasos i residus d’envasos i s’ha destacat la gran generació de residus d’envasos dels 27 països que conformem la Unió Europea, on de mitjana generem prop de 180 kg per persona a l’any, l’augment constant que encara experimenten els residus d’envasos, que han augmentat en un 20% en els darrers 10 anys i tenen greus efectes com ara la contaminació del sòl, la terra i l’aire.

Així mateix, des de la unitat de Medi Ambient del l’ens selvatà s’ha reforçat la campanya nova publicació dels episodis de la Crònica del Porta a Porta de la comarca de la Selva (2021), dedicats al reciclatge i la reducció dels envasos.

Els episodis 8 i 11 de “la Crònica”, dedicats al reciclatge i la reducció dels envasos, respectivament, ens mostren de la forma entretinguda que ens van saber oferir els tres personatges d'inspiració comarcal, “en Muralles, la Termals i l'Aiguamolls" la gran diferència entre reciclar i reduir.

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus rep el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea i el seu objectiu és organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus.

En el transcurs d’aquesta Setmana Europea  es pretén donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria; fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d'Europa, fer públiques les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus i  fer canviar el comportament quotidià dels europeus (consum, producció).

El Consell Comarcal de la Selva i Ecovidrio presenten la campanya solidària “Per elles” en col·laboració amb la Fundació Contigo

El Consell Comarcal de la Selva i Ecovidrio han presentat oficialment la campanya solidària “Per elles”, que per novè any consecutiu impulsa l’entitat sense ànim de lucre a l’estat espanyol. L’acte de presentació s’ha fet aquest dijous, 19 d’octubre, i ha comptat amb la participació d’alguns dels representants de les poblacions de Blanes, Breda Caldes de Malavella i Riudarenes, que enguany participen en aquesta campanya, desenvolupada amb motiu del Dia Mundial del Càncer de Mama, que destaca la importància de tenir cura del medi ambient i cuidar la salut mitjançant la prevenció.

Enguany, la campanya duu per lema “Investigar ens fa optimistes” i compta amb la col·laboració de la Fundació Contigo, dedicada a la investigació del càncer de mama.

La presentació s’ha fet a Riudarenes, un dels municipis que s’ha adherit a aquesta campanya, i ha comptat amb la presència del president del Consell Comarcal de la Selva i alcalde de Tossa de Mar, Martí Pujals; el gerent d’Ecovidrio Catalunya, Ivan Costa; l’acalde de Caldes de Malavella, Salvador Balliu; l’alcalde de Riudaranes, Josep Solé, i el regidor de Medi Ambient, Francisco Javier Rebollo, i la cap d’unitat de medi ambient, Mònica Peso.

La campanya ha rebut el tret de sortida aquest dijous 19 d’octubre, i s'allargarà fins a mitjans de novembre, de manera que durant gairebé un mes els contenidors seranun reclam visual per a la ciutadania.

En el transcurs de la presentació, Ivan Costa, gerent a Catalunya d’Ecovidrio, ha afirmat que els contenidors s’han ubicat en emplaçaments molt concorreguts dels municipis amb l’objectiu que siguin “un altaveu d’aquesta campanya, que uneix dues causes: sensibilitzar sobre el càncer de mama i la importància de cuidar la nostra salut, i conscienciar sobre la necessitat de reciclar el vidre i cuidar la salut del planeta. Perquè la salut del planeta i de les persones van intrínsecament lligades”.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal de la Selva i alcalde Tossa de Mar, Martí Pujals, ha instat la ciutadania a omplir durant els propers dies aquests iglús de vidre que s’instal·laran en aquestes poblacions per a “una molt bona i noble doble causa”. El buidatge periòdic del contenidor, que es retirarà a partir de mitjans de novembre, anirà a càrrec del Consell Comarcal de la Selva en la majoria dels pobles, excepció de Riudarenes que té empresa pròpia.

L’alcalde de Riudarenes, Josep Solé, que també ha assistit en aquest acte de presentació, ha assegurat que “només reciclant vidre, ja ajudem a la salut i prevenim el càncer”.

 

 Una campanya que s’allargarà fins a mitjans de novembre

Enguany, la campanya s’allargarà fins a mitjans del mes de novembre. Ecovidrio ha instal·lat un total decinc contenidors roses en els quatre municipis – dos a Blanes, un a Breda, un a Caldes de Malavella i un a Riudarenes per fomentar el reciclatge d’envasos de vidre i la prevenció del càncer de mama.

Ecovidrio transformarà els envasos de vidre dipositats en els contenidors en una donació a la Fundació Contigo.

En aquesta ocasió, la campanya s'ha estès per més de 170 ciutats de l’Estat espanyol, com ara Madrid, Sevilla, Valladolid, Múrcia, Màlaga o Logronyo. D’aquesta manera, Ecovidrio ha instal·lat 400 contenidors roses. A més, l'entitat ha comptat amb Sandra Ibarra, presidenta de la Fundació que porta el seu nom, com a ambaixadora del projecte.

Com a símbol de la conscienciació i solidaritat amb el càncer de mama, Agatha Ruiz de la Prada ha dissenyat un mini iglú especial per a l'ocasió, en el qual es destaca el lema de la Fundació Sandra Ibarra: “Plens de vida”. El mini iglú es podrà adquirir a través de la web Miniglu.es, i els beneficis es destinaran a la Fundació Sandra Ibarra per contribuir a la prevenció i recerca del càncer.

 

Dades de reciclatge de vidre , Blanes, Breda, Caldes de Malavella i Riudarenes

Segons les últimes dades relatives a 2022, els habitants de Blanes van reciclar un total d’11.173 tones d’envasos de vidre, fet que suposa que cada habitant va reciclar una mitjana de 28,91 kg. Respecte a la taxa de contenització, Blanes se situa amb una mitjana de 147 habitants per contenidor, i compta amb un total de 276 contenidors per als residus d’envasos de vidre instal·lats.

Segons les últimes dades relatives a 2022, els habitants de Breda van reciclar un total de 128 tones d’envasos de vidre, fet que suposa que cada habitant va reciclar una mitjana de 33,27 kg. Respecte a la taxa de contenització, Breda se situa en una mitjana de 124 habitants per contenidor, i compta amb un total de 31 contenidors per als residus d’envasos de vidre instal·lats.

Segons les últimes dades relatives a 2022, els habitants de Caldes de Malavella van reciclar un total de 279 tones d’envasos de vidre, fet que suposa que cada habitant va reciclar una mitjana de 34,04 kg. Respecte a la taxa de contenització, Caldes de Malavella se situa amb en una mitjana de 141 habitants per contenidor, i compta amb un total de 58 contenidors per als residus d’envasos de vidre instal·lats.

 Segons les últimes dades relatives a 2022, els habitants de Riudarenes  van reciclar un total de 65 tones d’envasos de vidre, fet que suposa que cada habitant va reciclar una mitjana de 27,78 kg. Respecte a la taxa de contenització, Riudarenes se situa en una mitjana de 117 habitants per contenidor, i compta amb un total de 20 contenidors per als residus d’envasos de vidre instal·lats.

 

Una iniciativa solidària que arriba a la seva 9a edició

Ecovidrio, l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d'envasos de vidre a Espanya, posa en marxa, per novè any consecutiu, la campanya “Recicla vidre per elles”, una iniciativa que té com a objectiu mobilitzar els ciutadans perquè reciclin envasos de vidre per tenir cura del medi ambient i contribuir així a una causa solidària: la prevenció del càncer de mama.

 

La fundació Contigo

                       

La Fundació Contigo Contra el Càncer de la Dona és una organització sense ànim de lucre que té com a objectiu promoure la investigació, principalment del càncer de mama, millorar la qualitat de vida de centenars de milers de dones i posar fre a aquesta malaltia.

A causa de la necessitat de posar fre a aquesta malaltia i les xifres que l'acompanyen, la Fundació neix el 2021 de la mà del doctor Javier Cortés. Compta amb un comitè científic multidisciplinari amb més de 20 anys d'experiència i reconegut prestigi a nivell internacional. Actualment, tenen en marxa 20 projectes de recerca amb què busquen conèixer millor la malaltia i les diferents formes de tractament, per poder donar una resposta adaptada a cada pacient.

La Fundació Contigo destina el 100% de les aportacions a la investigació científica. Tots els seus projectes es financen amb aportacions privades d'empreses i particulars i amb allò recaptat en diferents accions de conscienciació i sensibilització.

Foto: Mònica Peso, cap de la Unitat de Medi Ambient; Martí Pujals, president del Consell Comarcal de la Selva; Josep Solé, alcalde de Riudarenes; Ivan Costa, gerent d'Ecovidrio Catalunya; Francisco Javier Rebollo, regidor de Medi Ambient de Riudarenes i Salvador Balliu, alcalde de Caldes de Malavella

El Consell Comarcal de la Selva organitza una sessió informativa sobre la nova normativa de protecció dels drets i el benestar dels animals

El Consell Comarcal de la Selva ha organitzat una sessió informativa sobre la nova normativa de protecció dels drets i el benestar dels animals. Aquesta normativa, que entrarà en vigor a finals de setembre, comporta canvis molt importants en la gestió municipal i la participació dels ajuntaments en la protecció dels animals.

Per aquest motiu, tal com ha explicat el conseller del CAAS (Centre d’Acollida d’Animals de la Selva), Roger Puigdevall, des de l’ens selvatà s’ha organitzat una sessió informativa sobre les principals afectacions als ajuntaments i de presentació de propostes de col·laboració que ens permetin donar compliment a les noves exigències de la llei.

El tret de sortida d’aquesta sessió informativa, que s’ha fet a la seu institucional de l’ens selvatà aquest dimecres al matí, ha anat a càrrec del president, Martí Pujals. Seguidament, el responsable de la unitat, Miguel Garcia, ha presentat els principals impactes de la Llei 7/2023. En la segona part s’ha parlat sobre les propostes d’actuació municipal, l’impacte pressupostari i la presentació del programa de suport als ajuntaments per a la gestió de colònies felines.

La cloenda ha anat a càrrec del conseller comarcal responsable del CAAS, Roger Puigdevall.

 

 

 

El Consell Comarcal de la Selva participa a la taula rodona sobre les comunitats energètiques

Aquesta taula rodona organitzada per No a la MAT Selva i l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners està inclosa en la Setmana Europea de l’Energia Sostenible i també en motiu del dia Mundial del medi ambient

 

Eltècnic de l’Oficina Comarcal de l’Energia, Eugeni Domingo, ha participat en aquesta taula rodona que s’ha celebrat aquest dijous al vespre a la biblioteca Joan Vinyoli, de Santa Coloma de Farners

El Consell Comarcal de la Selva ha participat a la taula rodona sobre les comunitats energètiques, a través de l’Oficina Comarcal de l’Energia Plataforma. Aquesta taula rodona organitzada per No a la MAT Selva i l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners està inclosa en la Setmana Europea de l’Energia Sostenible i també en motiu del dia Mundial del medi ambient. 

L’objectiu de l’activitat era facilitar un espai de debat i intercanvi d’informació entre experts que han aportat cadascun la seva visió i experiència que faciliti i incentivi la creació de comunitats energètiques a la Selva. Aquesta iniciativa estava destinada a ciutadans, entitats i administracions de la comarca que tinguin interès en l’àmbit de la creació de comunitats energètiques. Aquest precisament és una de les formes de continuïtat que està sospesant d’adoptar la Plataforma No a la MAT Selva a partir del moment en que es derogui el ramal de la MAT de Riudarenes.

A més del tècnic de l’Oficina Comarcal de Transició Energètica- Agència Comarcal de l’Energia de la Selva- , Eugeni Domingo, a la taula rodona hi ha participat els següents tècnics experts en l’àmbit: Marc Roselló (gerent de Som Energia), Josep Ma. Peiró (membre Comissió Energia en Enginyers Industrials de Catalunya i del Col·lectiu CMES), Gil Salvans (tècnic de l’Agència Local de l'Energia d'Osona), Jaume Salas (Comunitat Energètica Local de la Cellera de Ter). El moderador ha estat l’ Enric Riera (voluntari i assessor energètic).

La taula rodona ha tingut lloc aquest dijous dia a 8 de juny (19 h) a la biblioteca Joan Vinyoli de Santa Coloma de Farnersi ha comptat amb més d’una cinquantena de persones.

El Consell Comarcal de la Selva informa que aquest lloc web utilitza galetes (cookies) de tercers exclusivament per obtenir informació estadística sobre la navegació. Navegar per aquest lloc web implica que se n’accepta l’ús. Per més informació, podeu consultar la nostra nota legal.

Hi estic d'acord.