L’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Selva organitza una formació comarcal de premonitors i premonitores de lleure

Un total de 18 municipis i més de 100 persones joves han participat en aquesta formación organitzada per l’ens selvatà

 

La tercera edició de la formació de premonitors i premonitores de lleure d’àmbit comarcal consolida l’èxit d’aquest projecte i reafirma l’alt interès del jovent per aquest àmbit. Enguany ha augmentat el nombre de municipis implicats i de referents de joventut del territori participants, essent doncs un dels projectes de l’Oficina Jove de referència. 

Aquesta tercera edició ha constat d’una primera jornada formativa a cada municipi o zona i una segona jornada d’abast comarcal a Riudellots de la Selva on han assistit un total de 108 joves. Aquest any s’ha realitzat entre el 25 i 26 de març als municipis i el 27 de març la trobada comarcal.

Aquesta formació va destinada a joves de la Selva nascuts el 2008, 2007 i 2006 (entre 16 i 17 anys) interessats en el món de lleure educatiu i que volen introduir-se en aquest sector professional. 

A través de dinàmiques i de jocs s’ha treballat els conceptes bàsics de l’educació en valors i les habilitats i competències que ha de tenir una persona per exercir de premoni. Per això s’ha facilitat recursos per tal que les persones participants tinguin eines útils que puguin posar en pràctica, com per exemple tipus de jocs, planificació d’activitats, eix d’animació, temes a treballar amb els infants, entre d’altres. A més s’ha realitzat una càpsula formativa sobre benestar emocional, analitzant com estem en aquest moment i fent èmfasi en l’educació emocional.

Aquesta formació ha girat al voltant d’un fil conductor, “La poció màgica de premonis”, on els i les persones joves participants han hagut de trobar els ingredients per crear la poció màgica que conté els elements necessaris per ser premonitor/a de lleure i que s’han après al llarg de la formació.

El conseller de Joventut, Roger Puigdevall, ha explicat: “Aquest projecte es valora molt positivament ja que ha acollit 18 municipis de la Selva, dos més que l’edició anterior, i 108 joves d’arreu de la comarca com Hostalric, Massanes, Sant Feliu de Buixalleu, Fogars de la Selva, Riells i Viabrea, Breda, Arbúcies, Sant Hilari Sacalm, Sils, Riudellots de la Selva, Santa Coloma de Farners, Anglès, La Cellera de Ter, Sant Julià del Llor i Bonmatí, Amer, Tossa de Mar,  Riudarenes o Vidreres. A més, joves de Blanes i Lloret de Mar s’han afegit a la formació de Tossa de Mar.”

Aquesta acció està dins el pla d’actuació anual de l’Oficina Jove de la Selva i s’emmarca dins el projecte Ocell de Foc

 

Un grup d’alumnes de Santa Coloma exploren el seu futur a l’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Selva

Alumnes dels cicles formatius de grau grau mitjà i superior de Santa Coloma de Farners visiten l’Oficina Jove de la Selva com a part del projecte “Pack Futur

 

L’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Selva va rebre les visites dels estudiants de segon curs dels cicles formatius de grau mitjà i superior de l’Institut públic de Santa Coloma de Farners. Aquesta iniciativa, que es desenvolupa en el marc del projecte “Pack Futur”, és una col·laboració entre l’Oficina Jove de la Selva i la Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners.

El projecte “Pack Futur” té com a objectiu principal informar i preparar els joves per a la seva futura transició al món laboral, i proporcionar-los les eines i recursos necessaris per encarar aquesta etapa crucial de les seves vides. Durant el curs escolar 2023–2024, aquest projecte ha estat implementat amb èxit, amb la participació activa de l’equip directiu i el professorat dels cicles formatius de l’Institut de Santa Coloma de Farners.

Les activitats desenvolupades en el marc del projecte inclouen dinàmiques a l’Oficina Jove de la Selva per  conèixer els serveis disponibles i tallers pràctics dins i fora de les aules, les quals hi ha la participació en la jornada Connecta’t a l’Empresa, organitzada pel mateix institut, i la dinàmica “Trajectòries formatives de diferents joves de la Selva”. Aquestes activitats han estat dissenyades específicament per abordar temes rellevants com el desenvolupament de competències emocionals, l’autoconeixement i la gestió de l’estrès, tot promocionant el benestar integral dels participants. Amb un especial èmfasi en la salut mental, el projecte reconeix la importància crítica de cuidar aquest aspecte en tot moment, però sobretot durant els moments de canvis al llarg de la vida.

Els alumnes participants són dels cicles formatius de Gestió Administrativa, Administració i Finances, Educació Infantil, Integració Social, Atenció a les persones amb situació de dependència i Instal·lacions elèctriques i automàtiques.

Aquesta iniciativa forma part del projecte Ocell de Foc Gironès – la Selva, amb l’objectiu general de fomentar la inserció laboral dels joves, promoure la seva autonomia i dotar-los d’eines i recursos que ajudin a la seva gestió emocional i el seu benestar.

Un road trip laboral a Santa Coloma de Farners

 

L'alumnat de 4t d'ESO explora oportunitats professionals a empreses de Santa Coloma de Farners

 

Els estudiants de quart d'ESO de l'Institut de Santa Coloma de Farners van embarcar-se en un road trip laboral, una iniciativa emmarcada dins la Setmana Orienta't. Aquesta jornada, que es va fer el passat 6 de març, va oferir a l'alumnat l'oportunitat d'explorar diverses empreses locals i aprofundir en la comprensió dels diferents perfils professionals existents.

Durant la Setmana Orienta't, el personal del Servei de Treball i Formació de l'Oficina Jove de la Selva i la tècnica de joventut de Santa Coloma de Farners, han impulsat diverses iniciatives centrades en el procés de presa de decisions dels joves després de completar l'ESO. Aquestes activitats han inclòs tallers enfocats en l'autoconeixement i la importància d'avaluar les pròpies competències, interessos, coneixements i valors com a fonament per a la presa de decisions, i tallers sobre què fer després de l'ESO explorant les possibilitats formatives (reglades i no reglades) un cop acabada l'educació postobligatòria.

Per culminar aquesta setmana l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners i l’Oficina a Jove de la Selva han organitzat amb èxit un road trip Laboral. Aquesta iniciativa ha estat possible gràcies a la col·laboració amb el Servei d'Empresa i Emprenedoria del Consell Comarcal de la Selva, l'Institut de Santa Coloma de Farners i les empreses locals del municipi. L'objectiu d'aquesta experiència va més enllà d'explorar diferents sectors professionals; pretén oferir als estudiants una visió completa i immersiva del món laboral, així com proporcionart-los una perspectiva global sobre les característiques i les possibilitats que ofereixen diversos àmbits professionals. Aquest road trip Laboral s'erigeix com una eina per a la comprensió pràctica de les diverses opcions professionals.

Les empreses participants van jugar un paper essencial obrint les portes per compartir informació sobre els perfils professionals, les tasques i responsabilitats, les competències més valorades i les condicions laborals del seu sector. Motos Casals, Trias Biscuits S.A., La Bodegueta, el Consell Comarcal de la Selva, J2, el CAP, la Fundació Drissa, l'empresa Mima'ls, i concretament des d’ EL Centre Eix de Negoci les empreses Disis disseny, Mycheftool, i Al Turismo Perú. van dedicar temps i esforços per explicar detalladament a l'alumnat els detalls de les seves operacions i les oportunitats de carrera disponibles i respondre els seus dubtes.

Així doncs, a prop de la finalització de l'ESO i amb l'obertura de les preinscripcions als estudis postobligatoris, s'empra aquesta iniciativa amb l'objectiu de brindar als estudiants una perspectiva pràctica del món laboral. Aquesta experiència busca donar a conèixer diverses oportunitats que es presenten en el moment en què finalitzen els estudis obligatoris i acompanyar les persones joves durant aquesta etapa crucial de presa de decisions.

El conseller de Joventut, Roger Puigdevall, ha volgut donar les gràcies a totes a totes  les empreses participants per la seva generositat i disposició a compartir el seu coneixement amb l'alumnat, així com a l'institut de Santa Coloma de Farners per la seva participació en aquesta iniciativa.

 

L’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Selva presenta els resultats de l’any 2023

 

L'Oficina Jove de l'ens selvatà creix en projectes i accions consolidades amb èxit de participació

 

L'Oficina Jove del Consell Comarcal de la Selva ha presentat els resultats de l’any 2023. Sens dubte, el 2023 ha estat un any dinàmic i exitós, en què destaca la revitalització i creació de nous projectes, així com el llançament de la destacada campanya "Cap caos al cap".

El conseller de Joventut, Roger Puigdevall, ha destacat la bona feina que s’està duent a terme des de l’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Selva, i més si tenim en compte les dades de l’any passat. I és que, tal com ha explicat Puigdevall, més de 6.000 joves de la comarca han participat activament en les diverses activitats i projectes descentralitzats de l’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Selva, incloent-hi les xerrades als instituts, que aquest any han comptat amb 71 dinàmiques. En aquests esdeveniments s’han abordat temes rellevants per a l’alumnat d’ESO, batxillerat i cicles formatius. Continuant amb els projectes en els instituts, destaquem l'èxit del projecte Pack Futur, fet en col·laboració amb la Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Santa. Coloma de Farners, que ha atret la participació de 125 alumnes de cicles formatius de tota la comarca, als quals s’han proporcionat eines per facilitar la transició cap al món laboral.

 

Consolidació del projecte “Patis artístics”

 

El nou curs escolar 2023/2024 també ha portat la realització de la segona edició del projecte “Patis artístics”, finançat per la Diputació de Girona. Amb la participació de nous artistes de la comarca, s'han ofert 20 actuacions que han fusionat diversos estils artístics, i que han arribat a 12 instituts i aproximadament 3.600 joves.

 

Amb la progressiva superació de les restriccions causades per la pandèmia de la Covid-19, s’ha permès la realització de projectes que havien quedat ajornats en anys anteriors. Aquests inclouen la Jornada de Delegats i Delegades i la Trobada de Premonis, dues iniciatives rellevants que han estat reinstaurades amb èxit, i s’han consolidat com a pilars de l'agenda juvenil de la comarca. En aquesta línia, cal destacar la transformació del projecte de premonis, que ha donat lloc a la primera edició d’una Trobada Comarcal de Premonis el 5 d’abril, amb la participació de 156 joves de 16 municipis en una experiència única i enriquidora.

Paral·lelament a les activitats destinades als joves, l'Oficina Jove del Consell Comarcal de la Selva ha impulsat diverses iniciatives per als professionals que treballen amb aquest col·lectiu. En aquest sentit, cal destacar la Jornada de Salut Mental, transformada en un esdeveniment de dos dies amb contingut teòric i pràctic, amb la participació destacada de Carles Parellada, Laura Torroella i Jaume Funes i que va comptar amb la presència de 143 professionals dels àmbits de l’educació, la joventut, els serveis socials i esports.

 

També s'ha posat un èmfasi particular en la formació adreçada als professionals, com demostren el Seminari en coordinació amb el Centre de Recursos Pedagògics Selva I, que consta de 4 formacions, i la col·laboració amb el Consell Esportiu de la Selva, que ha ofert una càpsula sobre la gestió emocional en l'àmbit esportiu a càrrec del psicòleg Pep Marí, amb la participació de 35 professionals.

La campanya "Cap caos alcCap", impulsada aquest any a través del programa Ocell de Foc i en col·laboració amb les altres entitats que formen part del projecte, ha estat una iniciativa de comunicació exitosa. Amb la participació de més de 160 joves, es va realitzar un set de fotografia a l'institut de Santa Coloma de Farners per fomentar la participació dels joves i formar part de la imatge de la campanya.

Finalment, l'intercanvi juvenil amb joves gal·lesos ha estat una experiència enriquidora, amb activitats de voluntariat que han involucrat 15 joves de Cardiff i la comarca de la Selva, per a les quals ha estat una vivència única.

Aquestes iniciatives s’han pogut dur a terme gràcies al suport de l’ens selvatà i també a les subvencions proporcionades per la Generalitat de Catalunya a través del Contracte Programa, el programa Ocell de Foc del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, i la Diputació de Girona, que ha estat fonamental per a la materialització d’aquestes noves iniciatives i el reforç de les ja existents.

 

 

Èxit de participants a la 6a Jornada de Delegats i Delegades de la comarca de la Selva

 

L’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Selva la Selva ha organitzat la VI Jornada de delegats i delegades de la comarca de la Selva que ha gaudit d’una alta participació per part dels instituts, amb la presència de 21 centres d'educació secundària, sis més que l’edició passada.

Aquesta jornada de formació de delegats i delegades de 2on d’ESO s’ha dut a terme a Vidreres i ha acollit 135 joves per tal de treballar habilitats i competències encarades a millorar la seva funció a l’aula.

Aquesta edició ha estat la més multitudinàries de les que s’ha realitzat fins ara, tant pel que fa a nombre d’instituts, alumnat i professorat, essent un dels projectes consolidats i d’èxit de l’Oficina Jove. També s’ha fet una formació per a les 38 persones tutores en la que s’ha treballat temes clau com la participació i l’acció tutorial al centre. El professorat ha destacat la importància de crear espais on compartir recursos i idees que ajudin a introduir petits canvis per avançar en aquesta línia.

Aquesta iniciativa es desenvolupa amb la participació del conjunt de professionals de joventut de la comarca, i amb el suport dels ajuntaments que s’encarreguen del transport de l’alumnat. L’objectiu de la jornada és, a través d’un eix conductor, reflexionar i adquirir eines pràctiques que facilitin el desenvolupament de les funcions del delegat/da. Això es fa a través de diverses dinàmiques vivencials per tal d’integrar els coneixements bàsics i també les eines per a poder-les aplicar després a l’aula.

Les valoracions fetes per part de l’alumnat són molt positives, especialment pel fet de compartir el dia amb joves d’altres instituts i adquirir punts de vista diversos.

La presentació ha comptat amb el director dels Serveis Territorials, Amadeu Breva; el conseller de Joventut, Roger Puigdevall; i la regidora de Joventut, Cristina Arcaya.

Aquest projecte s’emmarca en el Pla d’acció Comarcal de l’Oficina Jove de la Selva del Consell Comarcal de la Selva i en els Plans Locals dels ajuntaments selvatans i compta amb el suport de la Direcció General de Joventut i la Direcció General d’Economia Social i Solidària a través del programa Ocell de Foc per millorar la salut mental de les persones joves.

El Consell Comarcal de la Selva informa que aquest lloc web utilitza galetes (cookies) de tercers exclusivament per obtenir informació estadística sobre la navegació. Navegar per aquest lloc web implica que se n’accepta l’ús. Per més informació, podeu consultar la nostra nota legal.

Hi estic d'acord.