El Consell de la Selva i l'Ajuntament de Vidreres promocionen el salsafí de la Selva

El projecte de dinamització del salsafí de la Selva, impulsat per l’Ajuntament de Vidreres i el Consell Comarcal de la Selva, s’emmarca en el programa “Desenvolupament local a l’entorn de les varietats agrícoles i els productes singulars de la Selva”


Del 15 al 19 de novembre es realitzaran diverses accions de promoció i dinamització del salsafí en el marc de la celebració de la Festa de Sant Iscle i Santa Victòria

 


El Consell Comarcal de la Selva i l’Ajuntament de Vidreres han sumat esforços per dinamitzar el salsafí, una arrel allargada amb sabor dolç i delicat molt típica de la comarca de la Selva on es conrea des de fa segles gràcies a les condicions climàtiques, edafològiques i orogràfiques òptimes. Les iniciatives de promoció del salsafí de la Selva han estat intenses als darrers anys però ara s’ha apostat per implicar-hi també els productors. En l’actualitat queden molt pocs pagesos que conreïn salsafí, malgrat que la demanda és alta, ja que es tracta d’un cultiu poc mecanitzat.

Des del mes de juliol, el Consell Comarcal de la Selva i l’Ajuntament de Vidreres impulsen una taula local en què estan implicats productors de salsafí, restauradors, comerciants i entitats del municipi amb l’objectiu de dissenyar accions per dinamitzar aquesta arrel tan característica de Vidreres i la plana de la Selva. Des de llavors ja s’han realitzat algunes accions com la visita a camps de salsafí de Vidreres, l’edició de materials gràfics o un taller de cuina adreçat a restaurants, comerços i entitats del municipi amb l’objectiu de donar-los idees per preparar tastets i plats amb el salsafí com a protagonista.

Les accions de promoció i dinamització del salsafí es realitzaran entre el 15 i el 19 de novembre aprofitant la celebració de la Festa de Sant Iscle i Santa Victòria, coneguda també com a Festa Petita de Vidreres i que, per dates, coincideix amb l’època de recol•lecció del salsafí. Inclouran una trobada de productors, tastets de salsafí, jornades gastronòmiques i espectacles infantils.

Durant aquests cinc dies hi ha previstes diverses iniciatives, com una trobada de productors de salsafí en la qual s’analitzarà l’estat del sector i es parlarà de possibles accions de dinamització (relleu generacional, formació, col•laboració entre productors…). La sessió tindrà una primera part teòrica i posteriorment es visitarà un camp de salsafins situat al costat del nucli urbà de Vidreres. Aquesta activitat es farà el dimecres 15 de novembre a l’antic escorxador de Vidreres.
Pel que fa a la resta d’activitats que s’hi han programat destaquen: el divendres 17 i el dissabte 18, en el marc de la Festa Petita de Vidreres, se serviran refrigeris amb tastets de salsafí i cava al final dels concerts que es realitzen al Teatre del Casino la Unió a les nou del vespre i on actuaran Concert País Petit amb Susanna del Saz el divendres i Concert de Festa Petita amb Cobla Marinada de Badalona el dissabte. El darrer dia, el diumenge 19, hi haurà un berenar amb tastets de salsafí i moscatell en el Ball de Festa Petita amb el conjunt Àngel i Pol, també al Teatre Casino la Unió (19:30h). A més, el dissabte 18 (17 h, plaça de l’Església) tindrà lloc un espectacle infantil amb els contes d’en Salsafí, un personatge inspirat en aquest producte típic selvatà.

Així mateix, durant la Festa Petita un total de 9 establiments de Vidreres participen a les jornades gastronòmiques del salsafí oferint menús, plats o productes que inclouen aquesta arrel. Són el supermercat Can Batallé (venda de salsafí), la carnisseria Can Batllosera (botifarres amb salsafí i ànec amb salsafí), la carnisseria Can Ginesta (botifarres amb salsafí, ànec amb salsafí i vedella amb salsafí), el restaurant Can Magí (mandonguilles amb salsafí i vedella amb salsafí), el restaurant Can Pou (vedella amb salsafí), el restaurant Can Castells (mandonguilles amb salsafí), el restaurant Ca la Selis (menú del salsafí), la fleca i pastisseria Can Companyó (coca de recapte amb salsafí) i Remigi Forners (dolç amb salsafí). Tots aquests establiments s’identificaran amb cartells editats per a l’ocasió que contenen la frase “Aquí trobaràs salsafí de la Selva”.
Paral•lelament, des de l’Associació d’Hostaleria de la Selva s’ha reactivat la promoció i difusió del salsafí i ja són un total d’11 els restaurants associats que ofereixen plats amb salsafí. Són L’Aliança 1919 (Anglès), Can Co (la Cellera de Ter), El Rieral (Sant Feliu de Buixalleu), El Romaní (Breda), Grions (Sant Feliu de Buixalleu), Hostal Esteba (Caldes de Malavella), Hostal Bonaterra (Maçanet de la Selva), Hostal Restaurant Maria Verdolet (Sant Hilari), Hotel Ripoll (Sant Hilari), Mas Romeu (Lloret de Mar) i Mas Solà (Santa Coloma de Farners).
Quines són les característiques del salsafí

El salsafí és una planta de la família de les compostes, originària de l’àrea mediterrània del sud d´Europa que, històricament, ha estat cultivada a la comarca de la Selva. És una arrel allargada, de color marronós a l’exterior i té una textura agradable i tova, i un sabor dolç i delicat. Permet una conservació llarga en llocs frescos i s’acostuma a consumir guisat, així com amanit o fregit. Actualment hi ha diversos productors de la comarca que cultiven salsafí i hi ha dues empreses que transformen i comercialitzen el producte (envasat al buit o com a melmelada, bombó, licor, vinagre…).

Tradicionalment el salsafí s’ha cuinat en guisats, com l’ànec amb salsafí o la vedella amb salsafí. Les cassoles sempre han estat un bon aliat de l’arrel selvatana, ja que agafa els sabors i les aromes de les salses suculentes de les carn. Darrerament, aquesta tradició s’està veient modernitzada amb propostes noves en les quals el salsafí es pot cuinar de diferents maneres, ja sigui escalivat, salat o glacejat. Els cuiners més atrevits han posicionat el salsafí com una joia de la terra capaç de maridar molts dels ingredients típics de la selva, com les avellanes o la ratafia.

El projecte de dinamització del salsafí de la Selva, impulsat per l’Ajuntament de Vidreres i el Consell Comarcal de la Selva, s’emmarca en el programa “Desenvolupament local a l’entorn de les varietats agrícoles i els productes singulars de la Selva” subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (dins del Programa de projectes innovadors i experimentals).
 

el-consell-comarcal-presenta-el-dossier-de-professionals-d-arts-esceniques-i-musica-de-la-selva El dossier està format per 37 professionals i companyies que treballen diferents disciplines dins les arts i la música, i que tenen un espectacle per...
mes-de-300-veins-assisteixen-a-la-presentacio-del-servei-de-recollida-de-residus-porta-a-porta-a-riudellots-de-la-selva El servei de recollida porta a porta s’iniciarà el pròxim dia 26 de novembre A l’acte hi va participar el director de l’Agència de Residus de...
el-consell-comarcal-de-la-selva-posa-en-marxa-el-servei-de-recollida-porta-a-porta-a-riudellots-i-breda El servei de recollida porta a porta s’iniciarà el pròxim dia 25 de novembre a aquestes dues poblacions selvatanes   El Consell...
una-vuitantena-de-persones-assisteixen-a-la-primera-jornada-cultura-creativitat-i-desenvolupament-territorial En el marc de la jornada, el Consell Comarcal de la Selva va presentar el “Dossier de professionals d'arts escèniques i música de la Selva”, que aplega...
el-consell-comarcal-de-la-selva-organitza-la-primera-jornada-de-cultura-creativitat-i-desenvolupament-territorial El Consell Comarcal de la Selva organitza la primera jornada sobre “Cultura, creativitat i desenvolupament territorial”, dedicada a conèixer projectes...
diversos-ajuntaments-de-la-comarca-de-la-selva-treballaran-amb-tota-normalitat-aquest-dijous-12-d-octubre Amer, Anglès, Arbúcies, Breda, Fogars de la Selva, Riudellots de la Selva,Sant Feliu de Buixalleu, Sant Hilari Sacalm, Susqueda i Vilobí d’Onyar...
el-servei-de-creacio-d-empreses-del-consell-comarcal-de-la-selva-ha-assessorat-mes-de-600-persones-emprenedores-en-els-darrers-dos-anys Aquesta xifra ha permès la creació d’unes 150 noves empreses a la comarca amb la generació directa de més de 200 nous llocs de treball El Servei...
l-equip-de-govern-del-consell-comarcal-de-la-selva-valora-positivament-els-dos-primers-anys-de-mandat Salvador Balliu destaca la bona entesa entre les dues formacions que governen el Consell Comarcal de la Selva Nogué ha fet especial èmfasi en la...
visita-institucional-del-president-del-consell-a-mifas-i-el-jardi-botanic-mar-i-murtra-de-blanes El president selvatà s’ha reunit amb els responsables de Mifas de la Selva, que li han presentat la memòria 2016 i, també, han aprofitat per...
l-oficina-comarcal-d-habitatge-del-consell-de-la-selva-ha-tramitat-un-total-de-531-expedients-d-ajuts-al-pagament-del-lloguer-durant-l-any-2017   L’Oficina Comarcal d’Habitatge del Consell de la Selva ha atès un total de 1.010 consultes durant el primer semestre d’aquest any 2017....
el-programa-fem-ocupacio-per-a-joves-del-consell-comarcal-de-la-selva-consolida-un-total-de-24-contractes-laborals Aquest programa, endegat pel SOC i desenvolupat en el marc de la Garantia Juvenil, pretén promoure la inserció laboral de les persones joves...
grupo-espcializados-media-sl-millor-iniciativa-emprenedora-la-selva-2016 El dijous 23 de març, a les 13 h, a El Centre – Eix de Negoci, de Santa Coloma de Farners, es farà l’acte públic de reconeixement a Pol Ribas Pibernat...
el-castell-de-montsoriu-obrira-al-public-durant-les-festes-de-nadal Només romandrà tancat els dies 25 i 31 de desembre i el dia 6 de gener Molt bona acollida de l’edifici de serveis i atenció al públic durant el...
un-total-de-50-productors-i-establiments-de-la-selva-estableixen-relacions-comercials-en-una-jornada-a-hostalric Entre els participants hi havia productors i establiments d’arreu de la comarca, així com restauradors, establiments hotelers i cases de turisme...
alumnes-de-l-escola-immaculada-concepcio-de-lloret-visiten-el-centre-d-acollida-d-animals-de-la-selva Els alumnes de 2n ESO de l’Escola Immaculada Concepció de Lloret de Mar van visitar el Centre d’Acollida d’Animals de la Selva, el passat dijous 29...
un-total-de-30-persones-participen-a-la-segona-formacio-organitzada-per-l-associacio-de-turisme-la-selva-comarca-de-l-aigua-i-el-consell-comarcal Una trentena de persones han participat a la segona sessió de formació turística, organitzada per l’Associació de Turisme La Selva, Comarca de l’Aigua,...
el-ple-del-consell-comarcal-de-la-selva-aprova-el-nou-cartipas El Ple del Consell Comarcal de la Selva ha aprovat el dimarts 21 de juliol el nou cartipàs d’aquest ens per a la legislatura 2015-2019. Amb...
salvador-balliu-es-escollit-nou-president-del-consell-comarcal-de-la-selva Salvador Balliu (CiU) ha estat escollit president del Consell Comarcal de la Selva en el Ple de constitució que s’ha celebrat aquest dimecres, 15 de...

El Consell Comarcal de la Selva informa que aquest lloc web utilitza galetes (cookies) de tercers exclusivament per obtenir informació estadística sobre la navegació. Navegar per aquest lloc web implica que se n’accepta l’ús. Per més informació, podeu consultar la nostra nota legal.

Hi estic d'acord.